top of page

150 GODINA ROVINJSKE FOTOGRAFIJE

CVU/CAV - Batana Rovinj Rovigno

CVU Batana je sljednik duge i vrlo bogate fotografske tradicije u Rovinju. Stoga je potrebno sve naraštaje i ljubitelje fotografije podsjetiti na kronologiju događaja. U našem  okruženju bilježimo podatke da je umijeće fotografiranja preneseno direktno iz Pariza i Beča.Tako se i u Istri pod utjecajem pariške i bečke škole već 1850. godine javljaju prvi majstori litografi i dagerotipisti.Tada je djelovalo nekoliko renomiranih studija fotografije ( Wulz,Hering, Zamboni, Mioni, Galinaro ) .Fotografska zbivanja u Rovinju imaju svoj  početak još negdje 1860. godine, u stvari u isto vrijeme kada se fotografija pojavila u europskim metropolama. Krajem tih 60-tih godina 19-tog stoljeća u Rovinju je djelovao prvi poznati rovinjski fotograf Luigi Caenazzo. Radovi su mu izrađeni i obrađeni na profesionalnom nivou, iako je uz svoje ime ostavljao oznaku amater. Njegov se opus nalazi  većinom u Povijesnom muzeju u Zadru.

Na prijelazu iz 19.u 20-to stoljeće fotografija u Rovinju dobiva još veći uzlet. U to se vrijeme motivi grada počinju pojavljivati na razglednicama.Tako su iz toga razdoblja ostale  sačuvane  pitoreskne vedute grada i prizori iz svakodnevnog života grada. Od tog doba fotografija je neprekidni pratilac  gradskih događaja jer su postojala tada i dva fotoateljea ( Ceregato, Chiurco ). Djelatnost im je bila prvenstveno na izradi portreta, pa su iz tog doba, na početku 20-tog stoljeća trajno ostale zabilježene mnoge rovinjske porodice i osobe. I dalje je jaka aktivnost zanatskih majstora fotografije pogotovo dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća ( Daveggia, Muggia, Zaccai,Pergolis ).

 

Ratna stradanja Drugog svjetskog rata i poslijeratni egzodus ostavio je traga i Rovinj je ostao bez priznatih fotoateljea.Tek pedesetih godina početak je osnivanja radnji (tada se to zvalo foto-radnje-Armida-Keka) .Građani su uvijek željeli fotografska zbivanja u Rovinju, pa su entuzijasti 1951.godine udružili svoje interese u FKK Rovinj ( Rocco, Smoljan, Budicin, Radossi, Sciolis,Pauletti i dr.). Aktivnost se provodila u tadašnjem Domu kulture, ali pretvaranjem tog prostora u društveno-političko mjesto 1962. g.nestaje prostor za aktivnost i gasi se  djelovanje.

Nakon određenog broja godina 1982.g. okupila se opet grupa građana (Boljkovac, Kutinjač, Borsanni, Devescovi, Boljunčić; uz  te, tijekom tog razdoblja i  G.Sošić, S.Darinka,A.Bernardis,V. Diuricin, D.Dazzara, D.Grbac D, E.Bančić, S.Curto, A. Pokrajac , M.Mačina, O.Stepcich, I.Zec, M. Filipić i G.Bradanović  ) koji su nanovo osnovali  amaterski klub Foto-klub u okviru Narodne tehnike Rovinj (sjedište Trg Brodogradilišta2 ). Organiziralo se tri velike međuklupske izložbe na temu Svijet djece, a sudjelovalo je s prostora bivše države preko 60 renomiranih klubova .

 

 Organizirane su i četiri klupske izložbe s vrsnim selektorima  u cilju  promidžbe članova. Bili smo suorganizatori nekoliko postava Zagreb salona u Rovinju i 1989.g. domaćini Republičke izložbe fotografija Hrvatskog foto-Saveza.

Početkom devedesetih godina g.Virgilio Giuricin , ULUPUH, HZSU, MFIAP, HonEFIAP dali  su novi zamah rovinjskoj fotografiji. Preuzimanjem kluba početkom devedesetih godina prošlog stoljeća g.Giuricin imao je viziju da prostor kluba u okviru Narodne tehnike nazove  Centar Vizualne umjetnosti a dio prostora preuredi u galeriju, atraktivni izložbeni prostor za fotografiju. Istovremeno je napravio projekt Mundial Foto-festival, Međunarodni Salon fotografije od 1992.g. koji je zamišljen kao svjetska,međunarodna izložba izložaba fotografija u kojoj sudjeluju autori iz cijelog svijeta, majstori fotografije i dr. Štampano je puno tiskovnog materijala, kataloga, plakata i bilo je održano mnogo vrhunskih izložbi i susreta.Materijali (tiskovni i foto) se čuvaju kao spomen te aktivnosti . Iz tog razdoblja ostao je sačuvan fundus od preko dvije tisuća fotografija koja će biti arhivska građa CVU Batana Rovinj za buduća pokoljenja.Tajnica  tog Mundijala bila je, sada pok., Marjana Bacelj koja je svojim radom tada doprinijela visokom dignitetu salona. Godine 2001. CVU Batana je dobio Plaketu grada Rovinja povodom 50-te obljetnice fotografske aktivnosti u Rovinju.

 

Krajem 2009.g.dolazi do promjene rukovodstva u CVU Batani ( M.Boljkovac ,E.Bančić, G.Ukić ,V.Giuricin, M.Bacelj i S. Košara )i novih ideja i zamaha.U kalendar izložbi uvrštava se  klupska izložba fotografija pod nazivom „Smotra rovinjske fotografije“i izložbe fotografija mladih pod nazivom FOTO (održane su već četiri). Ove godine  uključili smo dvoje mladih autora u fotoradionicu, a želja nam je i dalje raditi na edukaciji mladih. Cilj nam je popularizacija fotografske umjetnosti u Rovinju, promocija udruge, davanje mogućnosti sugrađanima da nastupaju i okupljanja novog članstva. Nastavili smo galerijsku aktivnost i dalje s tim da je izložbeni prostor otvoren cijelu godinu s postavama  i da uz  recentne fotografe iz zemlje i inozemstva izlažu i naši članovi sa samostalnim autorskim izložbama. Uključili smo se u projekt Photo-days-a s izložbom udruge-Rofoto i nastavili s daljnjim postavljanjem izložba poznatih umjetničkih fotografa .Utemeljili smo „Dan Batane“, tj . dan udruge, koji proslavljamo jednom godišnje s prigodnim predavanjem i druženjem. Uključili smo se u suradnju s Hrvatskim fotosavezom u projektu izložbe mladih autora jednom godišnje.

Ove godine obilježavamo 150. godišnjicu rovinjske fotografije. Predstavljamo rad autora koji sudjeluju zadnjih nekoliko godina na našim kolektivnim izložbama .Veseli nas da se tradicija nastavlja integriranjem aktualnih radova u ovu obljetnicu.Ulaskom u Europu i službeno ove smo godine potvrdili da smo  preko fotografske umjetnosti u tu istu Europu ušli i prije sto i šest deset godina. Okvir za daljnji rad imamo. Kao prvo potpisali smo s Gradom ugovor o korištenju gradskog prostora na deset godina tako da nesmetano i u miru  možemo djelovati  u skladu s našim statutom, a drugo galerija Batana ima i dalje četiri godine  status priznate ,relevantne galerije po Hrvatskom udruženju likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH. Budućnost vidimo u ljudima. Ljudima, prijateljima fotografije, građanima grada, mladima. Oni moraju učvrstiti taj okvir i proširiti ga novim idejama i tako nastaviti tradiciju fotografije u Rovinju.

 

Rovinj,25. 8.2013.

Predsjednik CVU Batana Rovinj

Mladen Boljkovac

bottom of page