top of page

Foto grupa

Suradnja sa OŠ Jurja Dobrile

Nakon kratke pauze ponovo je počela sa radom Foto grupa oš Jurja Dobrile sa kojom cvu Batana već godinama surađuje. Broj članova se je povećao pa su se morale oformiti dvije skupine: mlađa i starija. Voditelj radionica je profesionalni fotograf Gordan Ukić uz podršku nastavnica Ariane Barbaro Dobrila i Tamare Perkovic. Radionica se održava jednom tijedno, utorkom od 13,10 do 15,00 sati.

 

Na radionici u utorak tema je bila animacija i zajedno smo napravili od kartona Zoetrope, cilindričnu napravu sa prorezima  koja vrtnjom stvara iluziju pokreta od sličica u nizu koje su smještene unutar nje u obliku trake

 

Izumi na području optike, fotografije i animacije pokreta, iako su većinom iz 19 stoljeća, još uvijek mogu zainteresirati mladu publiku i razbuditi njihovu  maštu, jer  kako je rekao jedan od polaznika, za dobijanje dobre fotografije potrebno je imati i maštu.

U pravu je,

13.09.2018.

Ova će vam radionica pomoći da snimate bolje fotografije, bez obzira na temu. Zajedničkim ćemo snagama naučiti kako postići ravnotežu između dva aspekta fotografije: tehnike i kreativnosti. Kompozicija predstavlja most između ta dva aspekta. Kompozicija je najvažniji dio "opreme" kojom raspolažete – još važniji od skupocjenog aparata ili objektiva

U subotu, 25. studenog 2017. u 10 sati u Galeriji cvu Batane održana je radionica pod vodstvom Andreja Firma, slovenskog fotografa koji je u tandemu sa Katjom Goljat pod imenom Photonic Wall  izlagao kolekciju fotografija Žive stijene 2.0 u Galeriji Batana.
Mentor je učesnicima u uvodnom dijelu radionice predstaviio povijest, primjere i mogućnosti korištenja cianotipije.
Potom je održao praktični prikaz izrade cianotipije na papiru i izradu cianotipije iz fotografija učesnika radionice.

Još jednom se u CVU Batani desila izvrsna i nesebična prezentacija, ovoga puta autora Roberta Gojevića koji nam je prezentirao fotografski postupak izrade fotografija na staklu pod nazivom mokri kolodij ili ambrotipija, star koliko i sam medij fotografije a kojeg do sada nismo imali prilike vidjeti u živo u našim prostorijama. To je postupak unikatne ručne izrade crno bijelih fotografija na staklu izumljen 1851. godine kojeg su stari majstori najviše koristili u izradi portretne fotografije ali kojeg su krajem 19. stolječa zamjenili novi suvremeniji postupci izrade fotografija.CVU Batana pokušava probuditi interes i za ovakvu vrstu fotografije koja nije u trendu ali koja je dio povijesti i bazična za sve ono što tehnološki superiorna i moderna fotografija pruža danas ljubiteljima fotografije.

01.07.2017.

U galerijskom prostoru CVU Batana organiziramo u subotu, 1. 7. 2017 u 10.00 sati predavanje Devona Schillera "Curating Faces: The Digital Art and Science of Facial Expression Today".  Predavanje uz diapozitive i razgovor je na engleskom jeziku.

Fotoradionica Hrvatskog fotosaveza - 2014/2015

Od 21.11. do 23.11.2014. u organizaciji Hrvatskog fotosaveza i Centra vizualnih umjetnosti - Batana čija suradnja traje već neko vrijeme, održana je fotoradionica za mlade autore iz oš J.Dobrile i Talijanske srednje škole. Bila je to uvertira za još jednu radionicu koja se održala od 27. do 28. 02. 2015. u Rovinju i na kojoj se priključila i grupa iz srednje škole Zvane Črnje.

Please reload

bottom of page