top of page

7. smotra rovinjske fotografije

Kolektivna izložba rovinjskih fotografa

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

(17.04.2017. postavio Gordan Ukić)

U galeriji Centra vizualnih umjetnosti «Batana» u srijedu 12. travnja otvorena je izložba 7. smotra  rovinjske fotografije. Od 2010. god svake godine se organizira natječaj na koji se prijavi između 40 i 60 autora i koji prijave 150 do 200 fotografija od kojih žiri izabere 60-tak fotografija za izložbu.

Do sada u ovih sedam godina skupilo se 500-tinjak fotografija od  više autora. To je  lijep skup radova koje klub arhivira i koristi kod razmjene fotografija sa drugim klubovima kod kojih gostuje. Članovi kluba su tako nedavno uspješno gostovali u Mariboru sa klupskom izložbom.

Ovogodišnji žiri u sastavu Karmen Orlić i Denis Gržetić je između 145 prijavljenih fotografija od 38 autora odabrao  za izložbu 63 fotografije  od kojih je 6 kolekcija. Zadana ovogodišnja tema je bila slobodna.

U obraćanju ljubiteljima umjetnost  Karmen Orlić,fotograf, članica Ulupuha,  naglasila je da nije lako pronaći principe izbora kad fotografi moraju raditi izbor fotografije za izložbu. Kriterij koji  je njih vodio kod odabira je bio osobni kao kad i sami stvaraju fotografiju. A to znači treba naći nešto na fotografiji koja će te zaustaviti, natjerati  da staneš ispred nje, da se malo zagledaš u nju i koja će pobuditi u tebi neku reakciju. Bez obzira da li gledali kadar, ton,sliku, boju, sve je to fotografija, sve je to jedan izraz nečega na slici koji te  mora dojmiti. Sama izložba predstavlja izbor onih koji su žiri dojmili na neki način.

Prva nagrada uručena je Lorni Kijurko za seriju fotografija pod naslovom «Živost». Time je, uz plaketu i foto-monografiju, stekla pravo ina samostalnu izložbu svojih radova u «Batani». Druga nagrada za kolekciju fotografija pod naslovom «Davor Gobac» otišla je u ruke Antona Noke, a treća Snježani Bratanović za fotografije"Whisper of the wind" i "New generation".

Uz to, žiri je pohvalio neke radove. Pohvale iz ruku žirija su dobili  Doriano Orbanić za  "Sunčani dan" i "Jurnjavu", Arijana Dobrila - Barbaro za "Gdje ste" i "Na nebu i na zemlji", Dušan Grbac za "Morske vile 1,2,4", Ermano Bančić za seriju "Promenda 2, 3 i 4", Gordan Ukić  za "Čekajući red", "Prije predstave", "San čula…", "Slobodan Šnajder" i Kruno Sudec za fotografije "Prema unutra", "Prema usponu", "Prema skrivenom".

Izložbu je otvorio predsjednik cvu ˝Batane˝ Mladen Boljkovac. Likovni postav izložbe i urednik kataloga je Ermano Bančić. Fotografije na otvorenju snimio je Gordan Ukić  

Sedmu smotru rovinjske fotografije u Foto art galeriji «Batana» možete razgledati do 30.04.2017.

Fotografije sa otvorenja izložbe

bottom of page