top of page

Izložba fotografija mladih „Bajke Gorskog kotara“

Izložba fotografija iz fotoradionica Hrvatskog fotosaveza za mlade 2021.-2022.

19.11. - 10.12. 2022.

Dugogodišnji projekt Hrvatskoga fotosaveza,  koji se pod nazivom Mladi i baština provodi s učenicima osnovnoškolske dobi u svim hrvatskim županijama, značajno pridonosi ostvarivanju  odgojno-obrazovnih ciljeva i unaprjeđivanju odgojno-obrazovnih ishoda.

Program se ostvaruje kroz seriju fotoradionica za mlade sa zadanim tematskim okvirom (kulturna i prirodna baština).

Radionice se organiziraju na različite načine. Katkada su sudionici jedne radionice mladi iz različitih krajeva Hrvatske, a obrađuju baštinu kraja u kojem se radionica događa.

U tom slučaju, uz zadatak koji je mlade okupio i povezao, radionica pridonosi stjecanju njihovih intelektualnih, estetskih i radnih kompetencija. Zbog zajedničkoga življenja određeno vrijeme pod istim krovom, učenici ubrzano napreduju i u stjecanju socijalnih kompetencija. Uče živjeti zajedno, dijeliti prostor, doživljaje, brige, odgovornosti, radosti i tuge. Poštuju jedni druge, uče suosjećati, povezivati se, tražiti i pružiti pomoć te se oslanjati jedni na druge.

 

Kroz fotoradionice mlade se sustavno poučava da zamjećuju, istražuju, propituju, da osjete i da iskuse. Tako ih se vodi kroz proces spoznavanja i  stvaranja. Rezultat njihova spoznajnoga i stvaralačkog procesa je ljepota, koja može biti iskazana različitim sredstvima izražavanja: riječju, slikom, zvukom, pokretom - fotografijom.

Posebna je uloga mladih sudionika fotoradionica u zaštiti baštine. Njihove su baštinske fotografije slika stvarnosti prelomljena kroz srce, oči i um. Otkrivajući ih javnosti, mladi šire informacije o posebnosti i ljepoti različitih hrvatskih krajeva te stvaraju javnu potrebu da se ta ljepota i posebnost čuvaju i štite.

 

Fotografija je zaustavljeni trenutak. S današnjom je tehnikom jednostavno fotografirati. Međutim, nije jednostavno osjetiti, znati, odlučiti koji to trenutak treba zaustaviti, tako da nama gledateljima zaustavi dah i ubrza otkucaje srca. To umijeće, koje je uočljivo na fotografijama mladih iz fotoradionica, nije nastalo samo od sebe – potaknuto je učenjem i specifičnom pristupu u vođenju ovakvih radionica.

S obzirom na to da su mnogobrojni učenici sudjelovali u fotoradionicama Hrvatskoga fotosaveza, možemo objektivno prosuđivati o pedagoškim, sociopsihološkim, spoznajnim i estetskim učincima toga rada. Međutim, veliku su korist imali i svi drugi, koji nisu sudjelovali u radionicama.

 

Fotografske izložbe kojima završava rad svake radionice privlače svekoliku pozornost. Posredovanjem izloženih fotografija oni lako i brzo stječu spoznaje o svom (ili tuđem) zavičaju, obrađuju informacije primljene osjetilom vida, pohranjuju ih i koriste po potrebi. Razvijaju interes za posebnosti svoga (ili nekog drugog) zavičaja, razvijaju estetske osjećaje i estetske potrebe i pripremaju se za život u svojoj zajednici.

 

Dugogodišnja uspješna suradnja Hrvatskog fotosaveza i Centra vizualnih umjetnosti u Rovinju rezultirala je novom izložbom mladih autora „Bajke Gorskog kotara“ koja je nastala kao rezultat ljetnih fotoradionica Hrvatskog fotosaveza u Gorskom kotaru u 2021. i 2022. godini u kojima su sudjelovali mladi autori iz različitih krajeva Hrvatske.

 

Riječ je o fascinantnim ostvarenjima u čijem se fokusu našla čarobno lijepa priroda sa svim onim često nevidljivim detaljima, koji kao da su se zatekli u svijetu čarobnjaka i vilenjaka, u svijetu Ivane Brlić Mažuranić u njenoj Šumi Striborovoj.

DSCN0619.jpg
mila cukon 5. dan (37).jpg
5 (107).jpg
6 (161).jpg
0.jpg
5 (80).jpg
bottom of page