top of page
Boris Berc - Land of silance

Autorska fotografska izložba

20.04-12.05.2024

 

LAND OF SILANCE

Boris Berc istaknuti je hrvatski fotograf koji se svojim dosadašnjim opusom, posebno ciklusima kontemplativnih pejzaža, uvrstio u sam vrh hrvatske umjetničke profesionalne fotografije. Izgradio je u tom području svoj prepoznatljivi stil, koji karakteriziraju izrazito lirske i gotovo meditativne fotografije, u kojima doživljaj balansira između onoga viđenoga i onoga introspektivno-emotivnoga. Premda pored art fotografije Berc snima i komercijalnu fotografiju, a kod snimanja se koristi tehnikama i digitalnog i analognog (kemijskog) foto-zapisa, njegova specijalnost i umjetnički odabir su ručno rađene crno-bijele analogne fotografije, a vodeći motiv pejzaž. U njima on ne opisuje stvarnost, već reflektira svoja unutarnja stanja, svjesno/nesvjesno prevlačeći sliku stvarne prirode svojim emotivni osobnim doživljajem. Pejzaž je tu prestao biti doslovni prijepis prirode, pa je, percipiran svojevrsnim „unutarnjim okom“, postao autorova subjektivna interpretacija. Postao je vizualna slika koja umjesto opisa odašilje dojam i stanje – emotivno, duhovno, kontemplativno, meditativno, čak nekad i mistično.  Gledajući s likovne strane, Bercove fotografije strogo su pročišćene i disciplinirano ustrojene vizualne priče. U njima se prepoznaje autorova osobnost, autorov likovni rukopis i disciplina rada. Likovni elementi tu razgovaraju na slikarski način, djelujući profinjenom estetikom odnosa svjetlina i tamnina te promišljenom kompozicijom, kao i uravnoteženim odnosom planova.  Pritom je u cijeloj likovnoj priči svjetlo glavni akter događanja, modificirajući prostor, vrijeme i atmosferu te kreativno odvodeći doživljaj u zonu poetske ekspresije, misaone koncentracije i kontemplacije.  

Sve je ovo bilo potrebno reći kako bi se Bercovim fotografijama pejzaža pristupilo razumijevajući njihovu višeslojnu semantiku, poglavito kad se radi o seriji „Land of Silence“ (Ladakh). Na njoj Berc kreativno radi, uz prekide, već duže vrijeme (moglo bi se reći na način work in progress). Autor je do sada realizirao nekoliko zapaženih landscape foto-serija: Šuma, Northern Light, Kraj djetinjstva....A sad su Ladakh i Land of Silence njegov veliki izazov. Rad na toj seriji počeo je, međutim, gotovo slučajno, između rada na dvije druge serije. Realizacija je krenula nakon putovanja i snimanja u području pokrajine Ladakh podno Himalaja, gdje se autor, inače strastveni putnik, planinar, treker i zaljubljenik u prirodu, prvi put našao neplanirano, ali se nakon tog posjeta, opijen ljepotom, mirnoćom i veličanstvenošću pejzaža ove „Zemlje tišine“, odlučio ponovno vratiti – i vraćati. O tome autor priča: „Zapravo, na Ladakhu sam se našao zbog toga jer nisam dobio Entry permit za Tibet. Međutim, već pri prelasku prijevoja Namika La sam zastao i osjetio – „To je to, tu sam želio stići!“. Par godina kasnije, za vrijeme jednog meditacijskog retreata, ponovo sam u sebi čuo šum molitvenih zastavica s tog prijevoja i shvatio da je taj šum oduvijek u meni. Sama snimanja gore nisu ostavljala dojam da će se nešto posebno zbiti. Tek nakon sto sam u Pragu razvio filmove i napravio povećanja, zatekla me čistoća i mir tih fotografija. To je bilo 2009. godine. I od tada postojala je stalna i jasna želja za povratkom. (Vratio sam se) 2023. godine, spreman nastaviti gdje sam ranije stao. Međutim, ostao sam zatečen kad sam gore počeo snimati.  Naizgled sve su to bila poznata mjesta, ali (...) osjećaj je sad bio nov i nepoznat (uostalom, zato i snimam i istražujem). Ono što se (na kraju) iskristaliziralo je – da se opet moram vratiti! Jer ovo još nije gotovo. Dobro je rekao jedan poznati blogger: ‘Ako mislite da ćete posjetiti Ladakh i biti gotovi s njim, potpuno ste u krivu. Ladakh je ovisnost. To je navika koje se nikad nećete moći osloboditi.“

Planinska pokrajina Ladakh (/ləˈdɑːk/) smještena je u sjevernoj Indiji, u području poznatom kao Trans-Himalaja (područje između Tibeta, Kine i sjevernog Pakistana). Zbog svojih kulturnih i geografskih srodnosti s Tibetom (čija je pokrajina bio nekoliko stoljeća), Ladakh se često naziva i 'malim Tibetom', pa je ovo područje pod snažnim utjecajem tibetanske kulture. Nalazi se između prekrasnih, slikovitih himalajskih lanaca i smatra se jednom od najljepših oaza mira i tišine na svijetu. Tu se nalaze neki od najljepših planinskih krajolika na planeti: veličanstveni vrhunci prekriveni snijegom, ledenjaci i visoki prijevoji te kristalno čiste rijeke i jezera. Ali tu su isto tako i neke od najtežih trekerskih staza, koje se penju rutom između 2700 i 5600 m nadmorske visine. Područje je to koje svojom zadivljujućom prirodom, ali i ljepotom svoje kulturne baštine - budističkim samostanima, gompama i molitvenim zastavicama, magnetski privlači zaljubljenike u fascinantne, mistične krajolike i bezvremenske, kontemplativne prostore tišine, obuzimajući sva čula, pa kad se jednom tamo dođe, neminovno se ponovno vraća! Baš kao što se tim prostorima vraća i Boris Berc. Njegove fotografije iz serije „Land of Silence“ ekspresivne su, čarobne i emotivno obojene priče o Ladakhu . Ali i o njemu kao autoru-fotografu. One su sjajan fotografski zapis veličanstvenih planinskih pejzaža, ali su i umjetnikov vizualni dnevnik posebnih stanja i osjećaja koji su ga ispunjali dok je uranjao u bezgraničnost i bezvremenost prostora Ladakha, snimajući mističnu tišinu svjetova podno Himalaja.  

 

 

 

                                                           Višnja Slavica Gabout

 

bottom of page