top of page
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

Fotoradionica HFS

16.03.2015. postavio:Gordan Ukić

21. 22. i 23.11.2014.

Fotografije sa prve radionice

Camera obscura

Portret grada

 

Fotoradionica Hrvatskog fotosaveza

Voditelj: Zlata Medak

Suradnici: Predrag Bosnar i suradnici iz cvu Batane

(tehnička podrška)

 

Od 21.11. do 23.11.2014. u organizaciji Hrvatskog fotosaveza i Centra vizualnih umjetnosti - Batana čija suradnja traje već neko vrijeme, održana je fotoradionica za mlade autore iz oš J.Dobrile i Talijanske srednje škole. Bila je to uvertira za još jednu radionicu koja se održala od 27. do 28. 02. 2015. u Rovinju i na kojoj se priključila i grupa iz srednje škole Zvane Črnje.

 

Na prvoj radionici polaznici radionice radili su digitalnu fotografiju, upoznali se sa radom sa camerom obscurom i na kraju izradili  dizajn i oslikali majice.

 

Na drugoj radionici u veljači djeca su snimala sa camerom obskurom i razvijala crno bijele negativ fotografije dobivene  snimanjem sa tim fotoapartom. Fotografije sa radionice su dio projekta koji se odrađuje i u drugim gradovima i koji će postati dio izložbe i dio publikacije pod nazivom ¨Portret grada¨  koja.će biti svojevrsna fotomonografija grada sa svim njegovim ulicama,  trgovima, ljudima

 

Izazov djeci sigurno je bilo izraditi fotografiju sa čudnom kutijom bez objektiva i bez elektronike i bez filma.

Pisana povijest camere obskure stara je 500 godina a nepisana vjerojatno mnogo više.

I sama kamera i njen princip rada nam govori što modernom čovjeku znači sačuvana baštinjena stvar iz prošlosti.

 

Kako se njen princip rada u suštini ne razlikuje od rada sa najmodernijim digitalnim aparatom djeci će na primjeru camere obscure sigurno biti jasnije koliko ovaj projekt i njihove snimljene fotografije ukoliko se sačuvaju mogu nekom budućem modernom čovjeku predstavljati izvorno kulturno dobro.

 

Vrijedilo bi zapisati i imena onih koji su se iskušali u aktivnosti ovog vrijednog projekta.

To su: Mario Trošt, Vedran Kovačević, Marija Kosić, Klas Medak, Marija Pamić, Alessia Petrović, Rita Rumboldt, Adriana Ive, Deni Gržević, Monika Kovač, Romina Giuricin.(Tekst: Gordan Ukić, Fotografije: Ermano i Kristijan Bančić)

27 i 28.02.2015.

Fotografije sa druge radionice

bottom of page