top of page

Radionica Cianotipije

Pozivamo vas na dvosatnu radionicu cianotipije koju priređujemo u prostorima CVU Batana, Trg brodogradilišta 2, Rovinj, u subotu, 25. studenog u 10 sati. Radionicu mentorira Andrej Firm, slovenski fotograf koji u tandemu pod imenom Photonic Wall upravo izlaže kolekciju fotografija Žive stijene 2.0 u Galeriji Batana.

Mentor će učesnicima u uvodnom dijelu radionice predstaviti povijest, primjere i mogućnosti korištenja cianotipije. Potom slijedi praktični prikaz izrade cianotipije na papiru i izrada cianotipije iz fotografija učesnika radionice. Svaki će učesnik imati priliku izraditi do tri primjerka. 

Kako bi na radionici bili što učinkovitiji, zainteresirane pozivamo, da uz prijavu na radionicu pošalju i svoje tri fotografije. Fotografije neka budu crnobijele, vrlo kontrastne u .jpg formatu.

Informacije o radionici i prijave primamo e-poštom do nedjelje 19. studenog na adresu: cvu_batana@hotmail.com .

O cianotipiji:

Cianotipija je fotografski proces, čiji izvor datira iz 1842. godine (John Herschel). Razlikuje se od ostalih fotografskih procesa po tome što pri razvijanju fotografija ne koristimo srebro, niti aparat za povećavanje, a konačni proizvod je plava fotografija koju proizvode sunčane zrake ili izvor UV svjetlosti. Sredstvo osjetljivo na svjetlo nanesemo je na papir u zatamnjenom prostoru i ostavimo da se osuši. Zatim na papir položimo negativ i izložimo ga svjetlosti. Kontroliramo nastajanje fotografije i kada je proces razvijanja završen, fotografiju isperemo hladnom vodom.

Fotografije sa radionice
bottom of page