top of page

Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2016

Mladi čuvari baštine

U subotu 5.11.2016 u galeriji Centra vizualnih umjetnosti Batana otvorena je fotografska izložba ˝Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2016˝. To je već 11. u nizu postava izložbe ove godine u galeriji a izložbu nam donosi Hrvatski fotosavez (HFS). Na otvorenju su prisustvovali gdja Zlata Medak pedagogica i voditeljica za mlade za fotografiju pri fotosavezu i g. Predrag Bosnar dugogodišnji tajnik Hrvastkog fotosaveza, naš suradnik od preko 20 godina. Izložbu je otvorio Mladen Boljkovac, predsjednik cvu Batana.

Izložba je jedan od programa HFS koji je Ministarstvo za znanost i obrazovanje 2000. godine potvrdilo kao verificiran program. HFS ima više programa kao što su državno natjecanje, rad sa mladima i radionice a koje se odvijaju u više mjesta, gradova i škola kao vanškolska aktivnost pri tehničkoj kulturi namjenjen djeci od 5. do 8. razreda.

Boljkovac je podsjetio da je otvorenjem izložbe ˝Istra ambijent˝ 27.07.2011.god započela suradnja a sjetio se i da je taj dan bio također natopljen kišom kao i večeras pa smo 5 sati bili prisiljeni biti u galeriji veseliti se i pričati o fotografiji. U 2012. godini održano je predavanje Zlate Medak na temu ˝Mladi i baština˝ i to je bilo ključno predavanje za našu suradnju jer od 2013. godine i mi sudjelujemo sa našim mladima na fotoradionicama u Puli, ovisno o kvoti koju možemo dobiti i o zainteresiranosti naših članova.

U 2013. god postavljena je izložba ˝Bajke Gorskog kotara˝ a u 2014. i 2015. godini imali smo priliku pogledati izložbe ˝Međunarodni fotografski doživljaj baštine˝ u novom jesenskom terminu. Ovogodišnja 6. po redu izložba ima naslov ˝Mladi čuvari baštine˝ . Boljkovac ze zahvalio gostima na dolasku i poželio daljnju suradnju.

Predrag Bosnar se osvrnio na dugogodišnju suradnju sa udrugama i školama u vezi rada sa mladima na području čitave Hrvatske. Drago mu je da se u Rovinju program sve više proširuje, da je sadržajima puno bogatiji i raznovrsniji i da se na taj način otvaraju nove mogućnosti. HFS je bio domaćin kod nas i u 2014 i 2015.god odradio radionicu Camera obscura na temu ˝Portreti grada˝ a izložba je bila i dio programa Photo days-a 2015.

Izložba ˝Međunardni doživljaj baštine˝ je nastala prije dvadesetak godina na poticaj povijesnog muzeja iz Catalonije. Od prošle godine sve članice, sudionice natjecanja, imale su priliku nastaviti samostalno razvijanje tog projekta. Tako je i HFS u suradnji sa Ministarstvom prosvjete i Gradom Zagrebom odlučio nastaviti ovaj projekt za mlade do 21.godine te pristigli radovi na natječaj čine ovu izložbu i katalog.

Bosnar je posebno istaknuo da je za izložbu interesantno da je prihvaćeno nekoliko radova koji su nastali u programu koji HFS već treću godinu zaredom provodi u Rovinju u suradnji sa Centrom Mare u kojem sudjeluju djeca sa posebnim potrebama.To pokazuje da su mogućnosti mladih kroz ove programe velike i da ih treba njegovati.

Zlata Medak je objavila da je sudjelovalo 72 autora iz 19 zemalja i da na izložbi autori nisu izdvojeni po zemljama nego su raštrkani te ih fotografija spaja dakle bez granica i barijera. Sadržaj radova je osebujan i snimljene su vrednote i ljepote ove baštine. Ključno je to , zaključuje Medak, da ih fotografija spaja kroz temu ambijenta, kulture i baštine i da se na različitim projektima na različite načine spajaju mladi iz cijele Hrvatske.Najavila je nastavak rada galerije na otvorenom u Mrzlim Vodicama u Gorskom kotraru slijedeće godine na kojoj su već sudjelovali i naši članovi.

Slijedeći projekt ide dalje, djeca su uključena, druže se i bogati su idejama a i vi ćete uživati u njihovom bogatstvu ako posjetite ovu izložbu.

Izložba će nakon izlaganja u Rovinju krenuti cijelom Hrvatskom.( tekst i fotografija Gordan Ukić)

bottom of page