top of page

Sivija Butković

Autorska fotografska izložba

23.03. - 14.04.2024.

TRAGOVI RAVNICE

 

Što je zajedničko ravnici i moru? Na prvi pogled ništa. Element Zemlja nasuprot elementu Vodi. Ravnica na istoku i more na jugu i gorde planine koje nas razdvajaju. Čak i isti jezik kojim

govorimo u oba kraja zvuči drugačije. Ono što nas spaja je ljubav; ljubav prema kraju u kojem smo rođeni i ljubav prema kraju u kojem živimo. Ljubav je univerzalna, samo je perspektiva drugačija;

ljepota beskrajnog plavetnila nasuprot ljepoti zlatnih polja, vjetar u jedrima nasuprot vjetru u kosi,  ruka koja miluje mirno more i ona koja miluje klasje žita, kliktaj galebova u zoru nasuprot pjevu ranih ptica.

Ono što more znači čovjeku s obale, ravnica znači Slavoncu. Kao što se ljudi s mora otisnu na pučinu kako bi ondje našli mir, ravničari svoj spokoj nalaze u poljima, u zelenim šumama i zlatnim žitnicama. U mirnim jezerima ogledaju se njihovi odrazi i pričaju svoju priču, harmoničnu, tihu i spokojnu. A kad se vjetar razastre ravnicom, žitna su polja poput zlatnih valova, a bijele grive konja lipicanaca poput morske pjene.

Kao što se sjećanje ureže u misli, tako se ljepota ureže u oko umjetnika i poput kopita konja utisnutih u zemlju ostavlja svoje tragove u trenucima zaustavljenim u kadrovima. Kadrovi pričaju priču; priču o kraju toliko punom ljepote i vode vas tragovima. Tragovima ravnice.

 

 

 

Vlatka Berc, dipl. ing.

predsjednica Foto kino kluba Đakovo

0000013571.jpg

Biografija/ Silvija Butković

Umjetnička fotografkinja / književnica / fotoreporterka-dopisnica /
licencirana turistička vodičica

 

Silvija Butković rođena je u Osijeku 1964. godine, a zaposlena je u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo kao voditelj turističkih posjeta i poslova odnosa s javnošću. Dosada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigu stvaralaštvu. Od 2005. do danas priredila je 34 samostalne foto-izložbe. Ilustrirala je svojim fotografijama dvadesetak knjiga i naslovnica magazina.

 

Njezini su fotografski radovi primljeni na 240 skupnih izložaba u zemlji i svijetu (gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj, zatim u Austriji, Mađarskoj, Makedoniji i BiH). Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije za 2010. godinu, 2014. Povelja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uručena joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture. Iz književnoga stvaralaštva izdvajaju se tri samostalne poetske zbirke: Dotaknuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže.

 

Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 165 zbornika diljem Hrvatske i svijeta. Njeno haiku pjesništvo pronašlo je svoje mjesto u Japanu, USA, Engleskoj, Italiji i Rumunjskoj, kao i u dvjema antologijama haiku pjesništva u Hrvatskoj. U Japanu joj je 2007. pripala titula Master Haiga Artist (majstorice umjetničkoga haiga stvaralaštva).

 

Članica je mnogobrojnih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: Foto kino kluba Đakovo, Foto kluba Rijeka, Foto kluba Lošinj, CVU Batana Rovinj, članica je Hrvatskoga sabora kulture Zagreb (HRSK), Ogranka Matice hrvatske u Đakovu, Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskoga, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, Svjetskoga haiku društva World Haiku Association u Japanu (WHA), Hrvatskoga književnog društva u Rijeci. Fotoreporterka je i vanjska suradnica Pixsell Medije d. o. o. Zagreb, Hrvatske matice iseljenika (HMI) Zagreb, web-portala Moje Đakovo i nekoliko časopisa u Hrvatskoj. Dopredsjednica je FKK Đakovo i tajnica Ogranka MH u Đakovu.

bottom of page