top of page
Pozivnic_Vukovar_e-mail_2.jpg

BAJKA O VUKOVARU CAMEROM OBSCUROM

Fascinacija fotografijom postoji oduvijek i nema tog fotografa što je iskusio tamnu komoru - fotolaboratorij, koji neće potvrditi uzbuđenje koje ga obuzme kada iz razvijača izranja polako slika.

A tek začudnost koju izaziva camera obscura! Ništa od skupih fotoaparata, objektiva, samo obična kutija s vrlo precizno i oštro izbušenom rupicom. I u tu se običnu, najobičniju kartonsku kutiju, kojoj ne bi pridao nikakvu važnost, nasuprot rupici stavi fotopapir (ili film) i nosi kutiju na odredište, postavi pred odabrani motiv, i evo zamke za svjetlosnu zraku! Tko kaže da fotografi nisu lovci. A svjetlo se može uloviti, i to čini prikriveno oduvijek. Doduše, lovci na zrake trebaju nekoliko puta provjeriti je li zamka uspjela, jer je vrijeme najveći suradnik lovcu-fotografu. I kad se to znanje o trajanju „lova“ usvoji (ekspozicija) onda se u tamnoj komori događa pravo čudo!

Umjesto dana uhvaćena je noć! (negativ). Svi su prozori osvijetljeni, a vijenci, timpani, triglifi i druge razne štukature i balustrade na baroknim i historicističkim (austrougarskim) zgradama svijetle kao da ih je rasvijetlio najbolji majstor rasvjete za božićno-novogodišnje blagdane! I tamne su krošnje drveća velegradski osvijetljene, a majstorije prozračnih vratiju iz kovanog željeza ocrtavaju se finim crtežom. Samo nas natpis VUKOVAR ispisan naopako upozorava da gledamo negativ dnevne slike.

Sada ponovo mladi Vukovarci, da isprave ove „greške“ i da napokon iz dobivenih predložaka (negativa) dobiju motiv kakav su „vrebali“ svojim kutijama (mračnog prostora) u punom dnevnom svjetlu, opet uranjaju osvijetljene papire negativom u razvijače i čekaju, kao pravi čarobnjaci, kada će izroniti slika stvarnosti.

No, ni tu priča ne prestaje. Ostaje najvažniji zadatak, kako javnosti predstaviti oba svoja uzbuđenja, kako im pokazati što fotografija zapravo jest – spoj dviju stvarnosti - negativa i pozitiva – noći i dana, rekli bismo pojednostavljeno. Staviti te dvije slike (fotografije) jednu do druge i to na takav način da im se poklope stvarni uglovi, evo nove fascinacije! Sada su dan i noć (negativ i pozitiv) stvorili cjelinu koja je bajkovita, čudesna, nova, snovita. To je Vukovar i stvaran i nestvaran, to više nije dokumentacija o radu camere obscure, to nije samo uhvaćeni svjetlopis, to je čudesna ljepota likovne zavodljivosti koja u crno-bijeloj varijanti ima snagu monumentalnosti!

Vukovar, grad po mjeri čovjeka, na ovoj je izložbi bajkoviti grad: uz Vuku i Dunav, uz željezničku prugu, s arhitekturom koja pamti, ali i onom koja priča uzbudljive priče o mladim neopterećenim lovcima na motiv, koji su pohvatali sve ljepote svoga grada te ih pretvorili u snovite slike, zahvaljujući mudrom i spretnom vodstvu svojih odraslih majstora fotografske alkemije.

A ove izložene slike Vukovara otkrivaju povezanost istine i ljubavi, stvarnosti i nestvarnosti koje tvore jedinstvenu fotosliku radosti gledanja i radosti stvaranja.

Branka Hlevnjak

U utorak, 15. listopada, u Photo Art Gallery “Batana” svečano otvorena izložba naslovljena “Vukovar – portret grada camerom obscurom”. Njene su fotografije plod fotoradionice koju je prije dvije godine s učenicima Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru proveo Hrvatski fotosavez.

Izložba je prvotno otvorena u Vukovaru, nakon čega putuje Hrvatskom. Zahvaljujući suradnji s Centrom vizualnih umjetnosti “Batana”, došla je i do Rovinja, gdje su je publici predstavili predsjednik CVU, Mladen Boljkovac, kao i Zlata Medak u ime Hrvatskog fotosaveza. Za kraj svečanog otvorenja, rovinjski je umjetnik Ivan Tanković, sugrađanima poznatiji kao Kićo, školi talentiranih umjetnika poklonio svoje djelo simbolički nazvano “Vodena ruža”.

Osim same izložbe, Hrvatski fotosavez paralelno je započeo i s programom kojega već nekoliko godina provodi s Društvom osoba s invaliditetom u Rovinju. Kako objašnjava Zlata Medak, voditeljica programa za mlade, polaznici radionice ovih su dana dizajnirali vlastite majice i platnene vrećice. Također, svi prijavljeni na natječaj “Svijet oko nas” kojega je raspisao Hrvatski fotosavez, sudjelovali su u fotoradionici. Navedena je radionica vezana uz sljedeću izložbu na kojoj će biti predstavljeni najbolji radovi.

IMG89881.jpg
bottom of page