top of page

Istog Duško Žorž - Šetam, gledam i snimam

Autorska izložba fotografija

03.06-30.06. 2023..

„Šetam, gledam i snimam“

Iz predgovora:

Istog Žorž, jedan od bardova riječke fotografije, istaknuto je ime recentne hrvatske fotografije. Tijekom šest desetljeća svog kontinuiranog javnog umjetničkog djelovanja ostvario je bogat autorski opus, a unutar njega niz upečatljivih ciklusa. Umjetnički znatiželjan i stalno aktivan, nadahnuće pronalazi u svom neposrednom urbanom životnom okruženju, u vizurama svoga grada. Zato svakodnevno šeće Rijekom, gleda i snima, a njegovo pronicavo, likovno senzibilizirano oko otkriva u urbanom krajoliku cijelo bogatstvo motiva i likovnih priča koje običnome pogledu promiču i za većinu prolaznika ostaju nezamijećena. Raspon motiva zanimljivih ovome autoru inače je izuzetno širok i raznolik, pa tu izričajnu raznolikost pokazuje i njihova autorska interpretacija, koja može imati poetsko – lirsko , dramatično – ekspresivno, magritovski – nadrealno, misaono – kontemplativno, pripovjedačko, metaforičko, slikarski – apstraktno, ili konstruktivističko ozračje . Ova raznolikost, međutim, ne znači da se tu radi o stilskom neskladu, već prije o slojevitosti autorova doživljaja motiva;  o njegovu nemirnom duhu i profinjenom umjetničkom nervu. Ali često i o njegovu odgovoru na izazove današnjega vremena. Vremena novih digitalnih tehnologija, sveopće vizualizacije života, demokratizacije medija i globalizaciju, a u kojem Istog Žorž , unatoč toga što u fotografiji prihvaća promjenu paradigme vezano uz nove tehnologije i eksperiment, a sam voli koristi sinergije s drugim medijima i disciplinama, ipak nikad ne odustaje od svog osnovnog creda:  vjere kako je u fotografiji zanat osnova i polazište svega; temelj bez kojega se ne može i na kojem se gradi sva ostala priča, bilo da se ona dalje kreće u smjeru narativa, ili eksperimentalnog koncepta.  

Višnja Slavica Gabout

th-774649658.jpg

BIOGRAFIJA

Istog Duško Žorž profesionalni je fotograf koji javno umjetnički djeluje već više od šest desetljeća. Danas se ubraja u doajene ne samo riječke, nego i hrvatske fotografije. Rođen je 1947. godine u Rijeci, u obitelji oca fotografa, od koga nasljeđuje ljubav prema fotografiji, pa se tako s fotografijom druži od najranije mladosti. Njegov otac Bogomir Žorž, znani riječki fotograf i dobitnik zapaženih nagrada i priznanja, imao je foto-radnju još pedesetih godina 20.stoljeća na riječkom Belvederu (Foto Belveder), u vrijeme kada je fotograf bilo prestižno zanimanje. Ali za Istoga Žorža i prednost, jer za razliku od mnogih tadašnjih fotografa koji nisu imali priliku usavršavati se u zanatskom dijelu, on je zarana, direktno od oca, dobio dobru zanatsku i teoretsku podlogu.  O svom rastanju s fotografijom on priča: „Od malih sam nogu šetao po foto radnji i gledao kako se radi taj posao. Uz oca sam počeo raditi već s osamnaest godina, a već 1961. sam postao članom riječkog Foto kluba Color, od samog njegova osnutka.“ Prvu svoju fotografiju izložio je 1962. godine na jednoj skupnoj izložbi u Zagrebu. Sjeća se da je to bio motiv iz Voloskog.

Istog Žorž je u fotografiji uvijek bio znatiželjan, zainteresiran za sve za što mu je „fotografsko oko zapelo“ i željan odgovoriti na sve izazove – i one zanatske i one umjetničke. Ušao je već zarana u mnoge tajne analogne (kemijske) crno-bijele fotografije, a kada se početkom sedamdesetih godina popularizirala fotografija u boji, odmah je u laboratoriju svoga oca, zajedno s njim, počeo razvijati kolor fotografije. Radili su kolor dijapozitive. Kad se pojavio cibachrome postupak, kojim je moguće bez među-negativa povećavati fotografiju direktno s dijapozitiva, odmah su to prigrlili. U novije vrijeme oduševljava se digitalnom fotografijom i svim prednostima koje ona može pružiti profesionalcu, ne padajući, međutim, nikad u njezine zamke.

Tijekom svog profesionalnog fotografskog staža vodio je 45 godina i svoj foto obrt i u tom razdoblju bio je pet godina i vanjski suradnik - snimatelj HRT/TV-studio Rijeka. Isto tako, od 2002. do 2012. godine radio je kao učitelj praktične nastave fotografije u Prirodoslovno - grafičkoj školi u Rijeci. Uz rad u foto-studiju i uz edukativni rad, aktivno izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a osim fotografija često izlaže i radove iz područja crteža, grafike, kiparstva, slikarstva i multimedije. Također, aktivno se bavi i snimanjem dokumentarnih filmova. Sudjelovao je do sada na preko 400 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te realizirao četrdesetak samostalnih izložbi (prvu samostalnu izložbu imao je 1984. godine u Malom salonu u Rijeci). Od 1991. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a godine 2001. dobiva status samostalnog umjetnika. Fotografije su mu objavljene u mnogim stručnim publikacijama, knjigama, katalozima i prospektima. Redovno ih objavljuje i na društvenim mrežama, kao i na svojoj web-stranici.

Za rad na promicanju fotografije i za zasluge u širenju tehničke kulture

dobitnik je brončane, srebrne i zlatne plakete. Godine 2020. dobitnik je prve nagrade na izložbi Mini Art HDLU-a Rijeka.

Živi i djeluje u Rijeci.

Adresa: Bačvarska 1, 51000 Rijeka

+ 385 (0)91 32 32 322; info@istogzorz.com

Facebook: https://www.facebook.com/people/Istog-Du%C5%A1ko-%C5%BDor%C5%BE/100011528673761/

„Hodati otvorenih očiju“

 

„Često idem u šetnje gradom i uvijek pronađem  neki motiv vrijedan snimanja. Treba znati gledati fotografiju i znati što učiniti s njom. O postprodukciji treba razmišljati i prije samog snimanja. To je ispravan put do dobre fotografije. Pristup koji se zasniva na principu da će od tisuću snimljenih fotografija barem deset biti dobro ne vodi nikamo. Normalno je da će po zakonu vjerojatnosti neke ispasti dobro. Čovjek, posebno fotograf, mora hodati otvorenih očiju i osjećaja, a ne gledati u mobitel i hodati kao robot. Ljudski život i njegov najkreativniji dio je prekratak da bi ga potrošili na prčkanje po tehnološkim igračkama. Treba gledati, vidjeti i osjetiti tlo po kojem se hoda, osjetiti ljude oko sebe, osjetiti mirise grada (...).  Neprestano registriranje pojava i nizanje fotografija da bi ih se kasnije eventualno pogledalo, kao neki podsjetnik na nešto, je promašaj. Nema se vremena za to. (Jer) život neprestano donosi nove stvari.“ 

 

Istog Duško Žorž

bottom of page