top of page
Pozivnica_Između dva čekanja_2.jpg
Miroslav Arbutina & Danijel Pavlić
Između dva čekanja

Autorska fotografska izložba

19.06- 11.07.2021.

Predstavljamo vam fotografije Između dva čekanja koje su snimljene nakon potresa na području Banovine: Siska, Gline, Petrinje kao i ostalih mjesta i sela na Banovini.

Autori fotografija su: Miroslav Arbutina iz Siska i Danijel Pavlić iz Petrinje.

Fotografije Daniel Pavlić (13).jpg

O potresu, Miroslav Arbutina: 

Od skoro 35 godina bavljenja fotografijom, najveći dio proveo sam kao fotoreporter. Fotografirao sam rat u Hrvatskoj, vidio svega i svačega, ali potres u mom gradu je bio nešto sasvim drugo. Potres me je zatekao na ulici, ispred Foto galerije. Imao sam fotoaparat sa sobom jer sam fotografirao kuću prijatelja, koja je nastradala od potresa dan ranije.

Nakon prvog šoka, počeo sam fotografirati, ali nisam napravio više od 20 fotografija. Jednostavno nisam mogao. Šok i strah na licima mojih Siščana, moj razrušeni grad. Tek nakon tjedan dana, odlučio sam da ta katastrofa mora ostati zabilježena. Negdje u isto vrijeme počeo sam fotografirati i za Ministarstvo kulture.

Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara.

 

Osvrt na potres, Danijel Pavlić 

Potres  je otkrio zaboravljenu Baniju koja je posljednjih tridesetak godina bila zanemarena i od države i od političara. Budući da sam i prije potresa često pisao reportaže o "mrtvim selima", odmah sam priskočio tim ljudima koji su ostali bez krovova i zidova. Osim humanitarne pomoći trebala je i psihološka podrška, jer Banija treba hitno mentalnu revitalizaciju.  

Svaka fotografija nastala u ovih posljednjih 4 mjeseca ima svoju priču, a zahvalan sam jer su upravo te fotografije pobudile u ljudima onu humanost koja je rezultirala konkretnoj akciji.  

Fotografije Miroslav Arbutina (3).jpg
Fotografije Daniel Pavlić (6).jpg
stock-photo-miroslav-arbutina-arbe-kolodij-fotografija-34642.jpg

Miroslav Arbutina – Biografija - Rođen 05.01.1959 u Sisku

Nakon 6 godina rada u Željezari Sisak, početkom 1987 daje otkaz u Željezari Sisak i počinje

“ živjeti “  od fotografije.Radi industrijsku fotografiju za potrebe sajmova, kataloga i sl. Početkom Domovinskog rata kako zamire industrija, tako i potreba za takvom vrste fotografije, počinje raditi kao free lance fotograf za mnoge domaće i inozemne tiskane medije i agencije. Objavljivao je u tjedniku Danas, Nacional, Globus, Start nove generacije i mnogim drugima.Sa početkom pokretanja Jutarnjeg lista počinje raditi za isti, sve do 2008.g. 1999.g. sa grupom sisačkih fotografskih entuzijasta osniva Foto klub Siscia obscura čiji je predsjednik. Zbog kroničnog nedostatka mjesta za izlaganje, 2008.g. pokreće Foto galeriju na otvorenom, a već godinu dana kasnije i Foto galeriju Siscia obscura. Galerija ubrzo ulazi na popis priznatih galerija u republici Hrvatskoj. Kum galerije je Stanko Abadžić. Do danas u galeriji je održano preko 80 izložbi profesionalnih i amaterskih fotografija, deseci stručnih predavanja renomiranih fotografa i mnoge fotografske radionice.

Nakon 15 godina rada u digitalnoj fotografiji, počinje osjećati zasićenost

“ pre predvidljivoj“digitalnoj fotografiji te zbog toga 2012. g. počinje izučavati stare fotografske procese, od kojih neki datiraju na same početke fotografije ( mokri kolodij). Nakon 6 godina učenja osniva Centar za stare fotogfske procese“ Atelier Siscia “, a nedugo nakon toga Ministarstvo kulture stare fotografske tehnike stavlja na popis Nematerijalne kulturne baštine republike Hrvatske, a Foto klub Siscia obscura kao nosioca baštine.

 

Član je HND – a ( Hrvatskog novinarskog društva ).

Dvaput dobitnik nagrade za najboljeg fotoreportera u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Izlagao je na 10 samostalnih i 20 zajedničkih izložbi.

2019.g.proglašen za počasnog član ULUPUH-a.

Dobitnik Godišnje nagrade grada Siska za2019.g. za kulturni doprinos gradu.

Dobitnik nagrade Tošo Dabac

221-osoba-daniel-pavlic.jpg

Daniel Pavlić-Biografija

Aktivist, dizajner, filmski djelatnik… Rođen je 1974. u Sisku. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskoj Kostajnici koju napušta tijekom rata, ali se nakon njega vraća. Kao aktivist nevladine udruge KAOS – Kostajnička alternativna scena koja je kulturno i društveno revitalizirala gradić na obalama Une, pokrenuo je mnoštvo aktivnosti u poslijeratnoj Kostajnici. Poznat po antinuklearnim stavovima, prvi je u Hrvatskoj pokrenuo aktivnosti protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Potencijale Pounja promovira putem raznih volonterskih kampova i oživljavanja tradicionalnih kulturnih i turističkih manifestacija te rada s djecom i mladima.
Radio je u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku kao voditelj filmskih djelatnosti, a sada radi u udruzi KAS u Sisku kao voditelj EU projekta za aktivniji život umirovljenika. U Hrvatskoj Kostajnici vodi udrugu EKS – Ekološko-kulturna scenu. Organizira PRESS film festival, SEFF – Smaragdni eko film festival (jedinstveni putujući festival filmova o zaštiti okoliša) te reviju dokumentarnog filma Fibula u Sisku. Aktivistički rad u lokalnim sredinama opisao je u knjizi Priča iz Smaragdne doline. Član je Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog dizajnerskog društva, te Društva hrvatskih filmskih djelatnika. Svoje tekstove koji su uglavnom o socijalnoj slici Hrvatske objavljuje u nekoliko domaćih i inozemnih portala.

Fotografije Daniel Pavlić (14).jpg
Fotografije Miroslav Arbutina (10).jpg
Fotografije Miroslav Arbutina (4).jpg
Fotografije Daniel Pavlić (12).jpg
Fotografije Miroslav Arbutina (9).jpg
bottom of page