top of page

Luka Mjeda - Hrvatski fotografi

Autorska fotografija

Luka Mjeda rođen je 1952. godine u Zagrebu. Kao dijete, s obitelji seli u Australiju, gdje započinje pohađati osnovnu školu u Melbourne-u. Nakon povratka u Hrvatsku Mjeda nastavlja školovanje u Zagrebu, gdje završava gimnaziju, a godine 1977. diplomira na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Na njegovo životno opredjeljenje utjecalo je nekoliko ključnih poznanstava: prije svega, poznanstvo s troje znanih svjetskih fotografa – Mary Ellen Mark, Michaelom O´Neilom i Jerryjem Uelsmannom, koje je upoznao još tijekom studija, 1975. godine. Zatim poznanstvo sa zagrebačkim fotografom Zvonimirom Atletićem, s kojim je razvio dugogodišnju suradnju, kao i poznanstvo s Jozom Ćetkovićem, u čijem je atelijeru nekoliko godina radio kao asistent.

Nakon završetka studija Mjeda se zaposlio kao inženjer u tvornici Končar-Transformatori, međutim 1980. ljubav prema fotografiji je prevagnula i nagnala ga da joj se, kao slobodni umjetnik, u potpunosti posveti. Značajan pomak u njegovoj karijeri u tom razdoblju bilo je poznanstvo i trogodišnji rad (1983. – 1986.) s Mirkom Ilićem, ilustratorom i dizajnerom. Ta suradnja rezultirala je brojnim fotografsko/dizajnerskim rješenjima: kalendarima, plakatima, omotima nosača zvuka, oglasima za gospodarske tvrtke, naslovnim stranicama mjesečnika i časopisa, pa i nagradama. Godine 1984. studijski boravi u SAD-u, za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Los Angelesu i tad postaje članom The Greater Los Angeles Press Cluba. Članom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika postaje 1985., kada mu je dodijeljen status samostalnog umjetnika. Tijekom 80-ih i 90-ih godina radi kao vanjski suradnik za razne novine i magazine, domaće i inozemne (Vjesnik, Danas, Start, Studio, Banka, Bug, Playboy, Kontura, Panorama (I), L’espresso (I), Elle (I), Los Angeles Times (SAD) i drugi), na poslovima propagande u tvrtkama i institucijama te na snimanju mnogih umjetničkih djela za izradu muzejskih i galerijskih kataloga i knjiga. Pritom odlazi na mnoga studijska putovanja izvan domovine, što rezultira brojnim odličnim fotoreportažama. Uz sve to, izlagačkoj djelatnosti otpočetka posvećuje u svom stvaralaštvu veliku pozornost. Prvi put samostalno izlaže 1984. u Galeriji “Gjuro” u Zagrebu i od tada do danas održao je dvadeset pet samostalnih izložbi te sudjelovao na mnogim kolektivnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. U svom opusu tijekom devedesetih godina pa do danas oblikovao je nekoliko velikih i značajnih ciklusa, od kojih su najpoznatiji “Crno-bijeli Zagreb”, “Luka i umjetnici”(“Hrvatski likovni umjetnici”), “Grad kao znak”, “Kristalno nebo”, “Blue Box”, “Teeth as Art”, “Akt” i “Talum”.
Fotografije mu se nalaze u fundusima Moderne galerije (Zagreb), Muzeja suvremene umjetnosti (Zagreb), Muzeja za umjetnost i obrt (Zagreb), Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka) te u brojnim privatnim zbirkama.

Susret autora i modela, Luka Mjeda i Virgilio Giuricin

Fotografije sa otvorenja izložbe

Fotografije snimio Gordan Ukić

bottom of page