top of page

Nikola Predović

Autorska izložba fotografija

11.08.- 03..09. 2023..

"Stills" - Nikola Predović

 

Svima film kao sedma umjetnost stvara intrigu u glavi kad krenemo razmišljati kako se    vizualno djelo radi. Velike ekipe tehničara, statista, enormna količina rekvizita, pa onda glumci, snimatelji i na kraju sam redatelj mjesecima rade umjetničko djelo koje mi kao konzumenti, gledaoci progutamo u samo par sati. No ima jedna struka koja spaja publiku i film prije nego se film pojavi u kino dvoranama, čiji nam radovi vizualno dočaravaju kroz plakate i najave u raznim medijima ono što će gledatelj vidjeti na samom platnu, a to je struka fotografa na setu, ili still photographer kako naziva u stručnom žargonu. Nikola Predović je still fotograf, a uz to i profesionalni televizijski snimatelj.

 

Predović nije zanatlija već osoba koja jako dobro razumije potrebu fotografija sa seta. Ponekad njegove fotografije odskaču od snimaka koje na kraju stvaranja vidimo na filmu, ali baš ta razlika daje dozu šarma samim snimcima. Rad sa glumcima na setu gdje se on ipak suptilno mora nametnuti da napravi svoj dio posla otvara jednu zagradu u kojoj se nalaze samo Nikola kao still fotograf i glumci te se kod samih glumca stvara paralelni odnos sa fotografom te je taj odnos apsolutno drugačiji od onog kojeg imaju od ostatka ekipe koja radi na filmu, bilo da se radi o drugim glumcima, ili samom redatelju. Sa druge strane i redatelj mora imati puno povjerenje u samog fotografa te od njega zahtjeva da kvalitetno odradi posao, ali skoro pa nevidljivo. Situacije gdje se za potrebe filma glumci ponekad dovode u ne toliko ugodne situacije mogu znatno otežati rad samom fotografu, ali baš zato to povjerenje u njegov rad bitna je stavka u opisu njegovog posla.

Predović se prezentira sa radovima na filmovima " Winnetou". " Itsi bitsi", "The ipcress file " , "Clark " , "Soba 304 " te domaćeg filma " Živi i mrtvi " te serije " Šutnja ".

 

Fotografije koje Nikola radi imaju svrhu promoviranja filma, rasvjeta koja se koristi, same kulise, kostimografija, šminka sve su " nametnute " od strane redatelja te baš zato uspješna filmska fotografija, koja je uvijek drugačija od snimke snimljene sa filmskom kamerom, je ukraden moment sa seta. Upravo u toj krađi leži njihova magija.   

                                                                                                                              Đani Celija, fotograf

 

stream_photo_8b6f5306_63a4c55f261f1199e244435bd1f49f5a4283e9d3.jpg

*Nikola Predović rođen je 1976 u Splitu. Fotografijom se počeo baviti za vrijeme srednje škole.

Srednju školu završava jedva, a vozački ispit skoro.

Sa filmskom fotografijom se susreće prvi put na setu filma 'Živi i mrtvi' i od tada radi pretežno sa

stranim produkcijama.

Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

*Kada prvi put čujete najavu filma ili TV serije, velika je vjerojatnost da vijest prati jedna slika. Upečatljiva slika ('fotografija') koja govori o produkciji na kojoj se možda radilo  mjesecima ili čak godinama.

 

Ova jedna slika odabrana je da vas zainteresira  pričom, likom, okruženjem i produkcijskim vrijednostima na koje biste trebali obratiti pozornost. To je vaš prvi pogled na projekt koji možda još uvijek traži ugovor o distribuciji filma, možda je u postprodukciji ili je možda primljen na festival u međunarodnom krugu. Svaki film želi pronaći svoju publiku, a ove fotografije veliki su dio tog putovanja.

 

Tu je fotografiju  tijekom snimanja na setu snimio fotograf, poznat i kao unit still photographer. Vještina fotografa svodi se na to da može ispričati priče u jednoj slici. Priče koje mogu prodati film.

 

Potreban je jedinstven skup vještina. Kao fotograf na užurbanom filmskom setu radite na promatranju i dokumentiranju procesa bez da smetate ostalima.

 

Sam rad na setu kao fotograf je nevjerojatno iskustvo. Biti na snimanju i promatrati način na koji redatelji i glumci rade zajedno, kako se oblikuje svjetlo i način na koji ostali umjetnički sektori stvaraju  cijele svjetove koji nas vode kroz različita mjesta i vremenske periode.  

                                                     Nikola Predović

bottom of page