top of page
Priča iz Rovinja
Fotoracconta Rovigno

Izdanje /Edicione 2017

U Centru vizualnih umjetnosti "Batana" upriličena  je svečana podjela nagrada prvoplasiranim autorima s natječaja "Foto-priča o Rovinju 2017". Riječ je o trećem po redu natječaju na kojem je sudjelovalo trideset autora među kojima je komisija odabrala tri najuspješnija u kategorijama fotografija i audio-videa.

Među foto laureatima prvo mjesto za najbolje fotografije osvojio je Mario Radaković, za seriju pod nazivom "Neobjavljen i neponovljiv pogled na grad". U fokusu njegovog objektiva našao se Rovinj iz ptičje perspektive. Naime, autor Radaković iskoristio je gigantske dizalice Maistre, koje služe za gradnju novog Hotela Park, te s visine snimio gradske motive kao i samo gradilište. Radaković, koji nije bio prisutan na svečanosti dodjele priznanja i nagrade (dvodnevni boravak u hotelu "Istra" na otoku sveti Andrija) po mišljenju komisije u sastavu Marino Budicin, dogradonačelnik Rovinja, Marco Zago, osoba odgovorna za obuku pri Institutu za fotografiju i vizualne umjetnosti ISFAV iz Padove, te Ermano Bančić, tajnik CVU "Batana", imao je najdojmljivije fotografije.

Drugo mjesto u istoj kategoriji osvojio je Ermano Bančić, za seriju pod nazivom "Zanimljivi i istraživački ulomci o Rovinju u crno-bijeloj i infracrvenoj tehnici" dok je treća pozicija pripala Elisi Longhitano i Pauli Andrea Squarise za radove pod nazivom "Efikasna slika Puntoline kroz portret glavnih likova".

"Emocije u Rovinju" i "Čuvari Zlatnog rta" istaknuti radovi

U kategoriji audio-videa prvo mjesto zaslužila je grupa autora

Mattia Alessandro Jacumi i Matteo Trevisan, za video uradak "Crkva svete Eumije", kojima je također, sponzor "Foto priče o Rovinju" osigurao dvodnevni boravak na obližnjem otoku sveti Andrija. Drugoplasiran video, također, je rezultat ekipnog promišljanja, članova Kluba podvodnih aktivnosti Rovinj, koji su kamerama ovjekovječili postavljanje kipa svete Eufemije u podmorje Rovinja. Trećep plasirani rad pod nazivom "Water wars" pripao je dvojcu Alenu Formentiniju i Giuliu Grespanu, koji su snimili iz vode rad nogu i ruku vaterpolista.

Uz prvonagrađene u dvije kategorije dodijeljena su priznanja i za kategoriju "Istaknuti radovi". Autor Darko Trojanović, tako je ovjekovječio atraktivno rovinjsko priobalje na Zlatnom rtu, na kojem "umjetnici" već čitav niz godina od kamenja grade zanimljive skulpture. Njihovu je vještinu, koja se sve češće koristi i kao turistička razglednica, Trojanović je iskoristio da predstavi ne samo kao iznimnu vještinu, već i kao tradiciju. Uz Darka Trojanovića, ujedno i najstarijeg sudionika Foto priče o Rovinju, razloga za slavlje imala je i najmlađa sudionica natječaja- Flavia Paliaga, koja je fotografirala seriju snimaka posvećenu Rovnju, gradu bogatom bojama i atraktivnim detaljima i zanimljivim situacijama. Flavia je, uz diplomu i kao najmlađa sudionica natječaja na poklon, od ISFAV-a iz Padove, i uz želju da fotografski "raširi krila" i poleti u svijet fotografije primila i priručnu foto torbu.

Dodajemo, i da su ove godine organizatori "Foto priče o Rovinju" bili Centar vizualnih umjetnosti "Batana" i Institut za fotografiju i vizualne umjetnosti ISFAV iz Padove, pod pokroviteljstvom Grada Rovinja i Turističke zajednice uz sponzorstvo Maistre. Cilj je natječaja, odnosno izložbe bio i ostao isti a taj je potaknuti foto amatere da kroz objektiv ispričaju svoju priču o Rovinju, njegovoj kulturnoj, prirodnoj i povijesnoj baštini, stanovnicima i običajima. Za razliku od lani, nagrađeni radovi ovog puta nisu krasili galerijske zidove, već su se mogli vidjeti i doživjeti putem dijapozitiva. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

bottom of page