top of page
Ribari i zemljoradnici
Pascaduri e sapaduri

Izložba učenika OŠ J. Dobrile

U Centru vizualnih umjetnosti Batana, otvorena je kolektivna izložba fotografija mladih autora- učenika Osnovne škole "Juraj Dobrila", koji su na temu "Ribari i zemljoradnici", uz pomoć nastavnica Arijane Dobrile i Tamare Perković i fotografa Gordana Ukića ispričali svoju priču o svom gradu i sugrađanima.

- Uloga učenika naše fotografske grupe bila je fotografijom usporediti najupečatljivije rovinjske lokacije nekad i danas i vidjeti je li tradicija još uvijek prisutna na rovinjskim ulicama i okolnim poljima, rekla je Tamara Perković, dodajući i da je posebnost i vrijednost ove grupe u tome što su se mladi ljudi kroz fotografiju, i njima prihvatljiv mediji, vratili svojoj zavičajnosti i korijenima.

- Konkretno, fotografski mediji uveliko je pomogao i pridonio tome da mladi naraštaji "uhvate" trenutke svoje zavičajnosti i to kroz posebnosti i specifičnosti grada kojeg žive. Ne čudi stoga što je fotografska radionica uključena u program Zavičajne nastave, koju u školi prolaze i mali i veliki. Učenici nižih razreda na način da su, primjera radi, bili uključenu u berbu grožđa a oni stariji ( od petog do osmog) i po izboru u radionicu fotografije, pojasnila je Arijana Dobrila Barbaro.

Inače, na izložbi "Ribari i poljoprivrednici" mogu se vidjeti, doista odlične fotografije- prizori iz svakodnevnice bilo da je riječ o ljudima, znamenitostima ili atraktivnim punktovima i detaljima s gradske rive, polja, tržnice…a tu je priču ispričalo petnaest mladih autora- Claire Helene Fletcher, Dora Đukić, Erik Radovan, Flavia Paliaga, Ivan Korenić, Katarina Lozić, Ketlin Bugarin, Lana Antolović, Lota Juran, Noemi Kizmen, Tasha Kuharić, Tibor Svetličić, Valentina Radovan, Viktor Maletić i Filip Petrić, kojima je uvijek pri ruci, ali i iza vlastitog fotografskog objektiva bio iskusni profesionalac Gordan Ukić.

Izložba učenika Osnovne škole Jurja Dobrile "Ribari i poljoprivrednici", koja je na otvaranju privukla veliki broj posjetitelja može se pogledati do kraja mjeseca. No, sada bez programa i nastupa glazbenika i pjevača iste škole. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

bottom of page