top of page
„Rovinj u očima djece“ izložba fotografija djece vrtića „Neven“
- odgojna skupina „Cukerančići“

U organizaciji CVU Batana Rovinj u petak, 10.11.2023. u 18.00 sati u galeriji na Trgu brodogradilišta 2. bit će otvorena izložba fotografija „Rovinj u objektivu djece vrtića Neven“, odgojne skupine „Cukerančići“ nastalih u sklopu projekta „ Istraživanja znamenitosti Rovinja“ 2021. godine. Te su godine, u doba pandemije Covid-a 19, unatoč kriznoj situaciji djeca i odgajateljice Karmen Uljanić i Iris Giuricin pronalazili rješenja za rad na projektu istraživanja strogradske jezgre Rovinja, kojim se pružala mogućnost za iskustvena i integrirana učenja djece na upoznavanju njihovog grada.

Djeca su u svakodnevnim šetnjama gradom otkrivala zanimljive lukove, sotoprtike, grbove obitelji, natpise a posebno su ih zanimale renesansne i barokne palače te kamena glave na portalima. Na portalu palače obitelji Costantini otkrili su kameni lik pjesnika Petrarce za koji su pokazali veliki interes i posebno ga istraživali.

Bilo je još jako puno toga što je djecu zanimalo u starom gradu Rovinju i na što su ukazivali odgajateljicama i molili ih da fotografiraju sve te zanimljivosti što su pronalazili. Odgajateljice nisu više stizale fotografirati pa su predložile roditeljima da djeca donesu fotoaparate i mobitele da mogu oni fotografirati. Suradnica, umjetnica za multimediju, Lucija Ukić je priskočila u pomoć i djecu upoznala sa tehnikama fotografiranja. A djeca su bila oduševljena istim i napravili 5000 fotografija. Tako je nastala izložba „Rovinj u objektivu djece“ koja je 2021. godine zbog pandemije i nemogućnosti prikaza izložbe u galeriji postavljena virtualno na yutjube kanalu. Prethodno je Lucija Ukić, napravila odabir fotografija tako da ih je na virtualnoj izložbi prikazano ukupno 200 zajedno sa kratkim video filmom kako je nastala izložba zajedno sa dječjim uradcima nastalim tijekom projekta različitim tehnikama izražavanja i dječjim audio snimkama.

Zahvaljujući virtualnoj izložbi dječjih fotografija i prikazu projekta „Istraživanje Rovinja“ djeca vrtića Neven dobili su „ javni glas i vidljiv identitet“ te mnogima pružili mogućnost da vide grad Rovinj njihovim očima.

Udruga CVU Batana je prepoznala i dala značaj ovom projektu djece vrtića „Neven“ postavljanjem ove izložbe fotografija u Photo Art Gallery Batana (PAG Batana).
*Izložba se može pogledati svakodnevno od: 10.00 -12.00 i od 16.00 -18.00 sati, radnim danom. Subotom od: 10,30 – 13.00 sati. Van radnog vremena po najavi na: 098/660357.
U slučaju jako lošeg vremena - Zatvoreno

*Izložba je otvorena za posjete periodu: od 10.- do 30 studenog. 2023.

Realizacija ove izložbe omogućena je zahvaljujući Gradu Rovinju, Turističkoj zajednici Rovinja, Foto „Dugi“, Dječjem vrtiću „Neven“, CVU Batana i pokroviteljstvu Istarske Županije.

Karmen Uljanić

bottom of page