top of page

˝Šuma˝

 Izložba fotografija Slavice Subotić u Photo Art Gallery Batana

U prostoru CVU Photo Art Gallery „Batana“ u Rovinju otvara se u petak, 1. srpnja 2016. u 21 sat samostalna izložba art fotografija poznate hrvatske fotografkinje SLAVICE SUBOTIĆ. Biti će izložena serija kolor fotografija većeg formata pod tematskim nazivom ŠUMA. Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. O ovim radovima ona između ostaloga piše:

 

„Hodajući šumom i snimajući, autorica interes premješta s uobičajenog statičnog reprezentiranja nekog odabranog detalja, sa zaustavljenog pogleda, na dinamičan „performativni“ proces fotografskog bilježenja okoline tijekom kretanja i pritom stvaranja  amorfne slike cjelokupnog ambijenta. Slike koja, u skladu s aktualnim trendovima u suvremenoj umjetnosti (koji se onda odnose i na suvremenu fotografiju), odašilje široki spektar pridodanih efekata drugih medija i disciplina - slikarstva, konceptualne umjetnosti, čak i filma (doživljaj/iluzija pokreta, kao i vremena i njegova protoka), pa fotografije Slavice Subotić djeluju suvremeno-interdisciplinarno. Hermeneutički pristup ovim radovima zato podrazumijeva diskurs u skladu s danas drukčijom, promijenjenom paradigmom vizualizacije zbilje u suvremenoj umjetnosti - pa tako i fotografiji. Pritom i promijenjenom percepcijom, kod koje prestaje biti važno ono realno-opisno, a postaje važno ono vizualno, medijski generirano (...) Autorica tu polazi od konkretne stvarnosti – šume. Načinom snimanja ona međutim stvarnost modificira i transformira, pretvarajući  je u jedan drugi realitet; u dizajnirani vizualni sustav koji komunicira likovnim vokabularom(...). Fotoaparatom „hvata“ motiv šume slikarski – čak grafički; i „hvata“ ga skicozno, u pokretu, kao cjelinu,  krećući se zimskim, bezlisnim, snijegom utišanim šumskim ambijentom asketskog kolorita. Ambijentom punim bjelina, snježnih zapuha i kovitlaca, te crnina i tamnina stabala, pa se motiv transformira – s jedne strane rastapa i rastače, a s druge zgušnjava i sintetizira. I dimenzija prostora i vremena ovdje je „pomaknuta“, jer čini se kao da je sve u toj zimskoj „šumskoj tišini“ drukčije - opipljivije, prodornije i misaonije, pa je na kraju pred nama jedna nova zbilja. Zbilja apstrahirana do figurativne neprepoznatljivosti i svedena na strukturu i fakturu; čisti ritam, pokret i energiju.“

(prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout)

Izložba ŠUMA moći će se razgledati u Centru vizualnih umjetnosti - Photo Art Gallery „Batana“ Rovinj, Trg brodogradilišta 2, do 28. srpnja 2016., u radno vrijeme galerije: svaki dan od 10,30 do 12,30 i od 20 do 23 sata. Ulaz je besplatan.

bottom of page