top of page

Slavonski smiraj - Foto-kino klub Đakovo

kOLEKTIVNA izložba fotografija

07.03-30.04. 2023..

SLAVONSKI SMIRAJ – predgovor

 

Ondje gdje sunce pozdravlja dan, gdje vjetar svija klasje žita, gdje tambure sjetno poje, ondje je zavičaj, ondje je Slavonija. I nije važno živimo li još uvijek u Njoj, ili smo ju napustiti Ona je uvijek s nama. I uvijek nosimo dio nje u sebi, u srcima i mislima; miris pokošene trave, studen maglovitog jutra, topot konja i usnula polja, tihi pjev ptica i gromki bećarac, radost i ljepotu narodnog blaga i dva tornja od opeke, crvena kao sunce u zalasku. Kad se dan već bliži kraju, kada šume utihnu i srne potraže utočište, kada zima počne ispraćati jesen i cijeli svijet zastane na tren, ravnica nalazi spokoj. Slavonija je utonula u smiraj i sprema se za novi dan.

 

24 autora foto-amatera Foto-kino kluba Đakovo predstavljeno je na izložbi pod nazivom Slavonski smiraj. Fotografijama čiji su glavni motivi vezani za Slavoniju, prvenstveno Đakovo i Đakovštinu pokušali su prenijeti svoju emociju viđenu okom fotografa amatera. Tako se na fotografijama mogu vidjeti prizori tradicijske kulture, arhitekture te slavonski pejzaži. Neizostavni su i motivi koji obilježavaju grad Đakovo; katedrala i lipicanci. I dok neki radovi kvalitetom ne zaostaju puno za profesionalnim djelima, drugi, možda malo skromniji, također su našli mjesto na ovoj izložbi. Različiti pogledi i umijeća, različiti životni putevi i različite generacije autora ujedinili su se u dvije ljubavi; ljubavi prema fotografiji i ljubavi prema zavičaju.

Za ovu izložbu svoje radove su prezentirali: Slobodan Balić, Vlatka Berc, Helena Butković, Silvija Butković, Andrea Dadić, Sandra Drmić, Mirta Germovšek, Željko Germovšek, Josipa Henizelman, Mario Jančula, Vikica Jeličić, Zdravko Jurić, Petar Mandarić, Marko Mihl, Ruža Mikešić, Anica Popović, Suzana Prnjat, Igor Profusek, Ivana Puzavac, Dubravka Scharmitzer, Lidija Štenc, Mira Tiborc-Juriša, Ivan Vajler, Katica Vrbešić.

 

Tekst predgovora: Vlatka Berc, predsjednica Foto-kino kluba Đakovo

Fotografije sa otvorenja izložbe snimio Boško Lučev

Foto-kino klub Đakovo

   U ljeto davne 1951. godine, skupina ljubitelja fotografije osnovala je Klub foto i kino amatera Đakovo. Krajem 1950-ih godina u Ðakovu se razvija i filmski amaterizam. U vremenu kada je foto i video oprema bila rijetkost, tridesetak najvećih zanesenjaka uvijek je bilo vjerno klubu i pratilo sva kulturna, društvena i politička događanja u gradu bilježivši ih kroz fotografije ili na filmskoj vrpci. 1970-tih klub je najaktivniji u snimanju amaterskih filmova.
   Snimanjem Đakovačkih vezova, folklornih i narodnih običaja nastale su velike količine filmskog materijala te Klub organizira 3F; festival filma o folkloru koji se održavao 10 godina. 2010. obnovljena je ideja o festivalu te je organiziran međunarodni Etno film festival Srce Slavonije. Od 1968. pa sve do 1989. Foto-kino klub surađuje s Televizijom Zagreb. Klub je kroz svoju povijest uvijek pratio kulturna i društvena događanja u gradu. Sedamdesetih se rađa i ideja snimanja Filmskih kronika Đakovštine. Kronike danas predstavljaju vrlo vrijednu dokumentarističku arhivsku građu. Tradicija praćenja društvenih i kulturnih zbivanja održana je i danas te klub sudjeluje na manifestacijama poput Noći muzeja, obilježavanja mjeseca hrvatske knjige, Svome gradu za blagdane i mnogim drugim. Svake godine Klub organizira izložbu „Volim Đakovo“ u sklopu obilježavanja proslave Dana grada. Članovi Kluba i danas aktivno djeluju na području promoviranja foto i filmskog stvaralaštva.
  Suradnjom sa školama, ustanovama i udrugama u Đakovu organiziraju se tečajevi, izložbe fotografija te prikazivanja arhivske filmske građe. Foto-kino klub ostvaruje uspješnu suradnju s drugim foto klubovima, a naši članovi postižu zapažene rezultate na izložbama i salonima fotografije diljem Hrvatske. Nagradu Kino saveza Hrvatske, plaketu i povelju LUCIJA klub je primio 1984. za snimanje filmova trajne vrijednosti te godine 2011. postaje dobitnikom nagrade UNICE, svjetske filmske organizacije.

bottom of page