top of page
Plakat_Svijet oko nas_2023.jpg
Svijet oko nas 2023

Izložba fotografija mladih autora

Četvrta nacionalna izložba na temu, Svijet oko nas 2023. za mlade hrvatske fotografe ispunila očekivanja. Odazivom velikog broja autora na najboljem smo putu da ovim konceptom natjecanja postanemo redovna, tradicionalna i prepoznatljiva izložba za mlade autore.

 

Na ovaj se natječaj prijavilo 96 autora, od najmlađih uz pomoć svojih roditelja, mentora i voditelja iz škola i udruga, do starijih samostalnih autora u zadanim kriterijima do 25 godina starosti.

Sada možemo reći da je tema: Svijet oko nas, dovoljno široka da joj se svaki autor mogao osobno prilagoditi prema svojim afinitetima, interesu i znanju.

 

Na ovaj natječaj je pristiglo 340 fotografija. Od toga je nominirano 19 kolekcija od samih autora. Učenici iz nekih osnovnih škola kao i samostalni autori ozbiljno su shvatili ovaj projekt kako bi pokazali kreativnost u svojim fotografijama. Nagrade i pohvale koje su osvojili to nesporno dokazuju. Zahvaljujemo se i svim mladim autorima koji su samostalno sudjelovali na ovom natječaju i doprinijelii kvaliteti izložbe.

 

Članovima žirija u odabiru fotografija za izložbu, te podjelu nagrada i pohvala, nije bilo lako. Od 340 prijavljenih fotografija odabrano je 108 fotografija od 80 autora i 2 kolekcije. Ujedno su izabrana kolekcije pohvaljene. Žiri je autorima dodijelio tri nagrade i jedanaest pohvala.


Podjelu diploma i priznanja održat ćemo na službenom otvorenju izložbe uz upućene pozive autorima i najavom u medijima.

 

Elektronička verzija kataloga će biti poslana svim sudionicima natječaja.

 

Nadamo se da smo opravdali Vaša očekivanja u organizaciji ove izložbe.

Svim autorima hvala na sudjelovanju. Hvala i svim voditeljima, mentorima, učiteljima, učiteljicama i roditeljima na pomoći i podršci  djeci da se prijave na ovaj natječaj.

Očekujemo Vas i sljedeće godine u još većem broju.

Hvala Vam svima!

 

Ermano Bančić,                                                                                                    

tajnik, CVU Batana, Rovinj  

Svijet oko nas

 

U današnjem ubrzanom ritmu života mladih, fotografija postaje nezaobilazni jezik kojim oni bilježe i šire svoja viđenja savremenog svijeta. Fotografijom izražavaju svoju kreativnost, a u klasične fotografske žanrove unose izazovne ideje i raznolikost perspektiva. U tom duhu, izabrane fotografije na izložbi fotografija za mlade autore u CVU Batana na temu Svijet oko nas predstavljaju ne samo vizuelnu poslasticu već i odraz pulsirajuće energije nove generacije fotografa i fotografkinja, hrabrih istraživača koji neopterećeno izazivaju norme i ostavljaju svoj trag u svijetu fotografije treće decenije 21. stoljeća.

 

Ova izložba svjetluca raznovrsnošću tema i ideja. Izložene fotografije su odraz duboke povezanosti između mladih autora i njihovih okruženja. Svaka fotografija nosi jedinstveni pečat autentičnosti - od scena gdje uz profane i sakralne građevine prevladavaju geometrijske igre urbanom opremom (ogradama, klupama, svjetiljkama) preko interesa za nostalgične predmete (svjećnjake, globuse) i bilježenja svakodnevice građana (u magli, na autobusnim stanicama), pa sve do tame i bijede zapuštenih i napuštenih interijera.

 

Mladi umjetnici usmjeravaju svoje objektive i ka detaljima netaknute prirode (biljke, životinje, voda ...), preko idiličnih krajolika u raznim godišnjim dobima, pa sve do zabrinjavajućih prizora posljedica ekoloških katastrofa za ljude i okoliš (požar, zagađenje vode plastikom).

 

Doprinos najistaknutijih mladih fotografa na izložbi »Svijet oko nas« odražava se, ne samo u njihovim tehničkim vještinama, već i u sposobnosti da izraze kompleksnost ljudskog iskustva. Suočavaju se sa složenim temama sadašnjosti, donose novu energiju i perspektivu te proširuju horizonte fotografske umjetnosti.

Pravilnik natječaja

1. nagrada_Mihael_Šorgo_Shallow_philosophy_1.jpg

Prvonagrađeni autor Mihael Šorgo  je fotografiju Shallow Philosophy 1 snimio u Bjelovaru na praznik rada 1. svibnja 2020. godine: » ... spontano je nastala kad sam prepoznao jedinstvenu priliku za snimku zanimljivog kadra kojeg čini susjedni obiteljski ručak u pogledu sa mog balkona.

 

Ova fotografija ujedno pripada mojoj seriji fotografija pod nazivom Not a drone gdje kroz kut i visinu kadra želim dočarati osjećaj snimanja dronom. Središnja ideja ove fotografije je prikazati osjećaj zajedništva u mom susjedstvu iz djetinjstva. Bojama i toplinom tonova želim dočarati ugodu proljetnog doba i osjećaj sreće koji proizlazi iz obiteljskih okupljanja.

 

Unatoč bogatstvu individualnih priča i karaktera osoba prisutnih za stolom, fotografija namjerno ne ističe pojedinačne sudionike, već umjesto toga svaka osoba postaje figura i glumac sto čini sastavni dio zajedničke slike.«, objašnjava nam autor.

2. nagrada Mihael_Škrlec_Ulica_nemira_4.jpg

Mihael Škrlec  je drugonagrađeni rad s naslovom Ulica nemira 4 fotografirao, u mjestu Brijest kod Osijeka, 4. listopada 2023., nedaleko svojeg doma, dok je gorjelo nekoliko tisuća četvornih metara uskladištene plastike, samo oko dvjesto metara zapadnije. Autor svjedoči i ističe kako je jedna mirna, sunčana i bezbrižna ulica postala "nemirna" i s puno briga: »... jako me je uplašio crni dim i užasan prizor koji sam vidio u jutarnjim satima. Ovom fotografijom želim da ljudima pokažem kakav je požar i katastrofa nastala za samo nekoliko trenutaka i da se svi moramo paziti i čuvati da ne bi pošlo po zlu. Nisam išao nekoliko dana u školu zbog tog događaja pa me to još više zabrinulo zato što je bilo opasno po zdravlje.«

3. nagrada Zrinka_Zagorec_Bas (ni)smo hrabri i slobodni_3.jpg

Trećenagrađena fotografija Baš (ni)smo hrabri i slobodni, Križevčanke Zrinke Zagorec  nastala je početkom studenog 2023. godine tijekom večernje šetnje Parizom sa svojim partnerom, u blizini kanala svetog Martina: »Slušajući jezik oko nas, počeli smo priču o različitostima. Kad smo naišli na ove slike na zidu, zaustavili smo se – moj partner je gledao u fotografije dok sam ja iskoristila trenutak njegovog fokusa i uslikala prizor.

 

Na fotografijama na zidu bili su različiti ljudi, različito odjeveni, neki s masakama, neki u svojim domovima, neki na ulici …. zarobljeni u svojoj slobodi«, samo je to dio Zrinkine priče o ovim fotografijama ljudi, različitih karakteristika, različitog izgleda i ponašanja na kraju koje zaključuje kako »hrabrost vlastitog odabira na kraju jest - prihvatiti tu prividnu slobodu ili pak prekoračiti preko«.

 

Izložba mladih autora Svijet oko nas u CVU Batana u nama oživljava optimizam. Vizija, hrabrost i autentičnost predstavljaju svjetlo koje osvjetljava put mladih ka inovaciji i razvoju umjetnosti fotografije u budućnosti.

I zato neka ova izložba ne bude samo galerija slika koja pruža ugodu i zabavu, već neka bude prije svega poziv mladih na dijalog i promišljanje te na podršku društva njihovom daljnjem razvoju.

Lavoslava Benčić

bottom of page