top of page
Svjet oko nas 2021

Nacionalni fotografski natječaj za mlade

Izložba Svijet oko nas – 2021 je otvorena za posjete od 2. – 27. ožujka 2022. godine.

Kažemo otvorena, jer  vam nudimo mogućnost biranja najbolje fotografije po izboru posjetitelja.

Službeno zatvaranje izložbe ćemo napraviti krajem ožujka, kad se prikupe glasovi publike u galeriji.

Najavu i poziv za službeno zatvaranje izložbe, kada ćemo proglasiti pobjednika i podijeliti nagrade: 

diplome, pohvale kao i nagradu publike, poslat ćemo također putem e-pošte, tjedan dana ranije.

Do tada vas pozivamo da posjetite izložbu i uživate u fotografijama mladih autora iz cijele Hrvatske.

 

Radno vrijeme galerije Batana je:

*Ponedjeljak-petak od 10-12 i od 16-19 sati. 

*Subota od 11-13 sati.

*Uz najavu izvan radnog termina.

 

Natječaj Svijet oko nas - 2021. je nacionalnog karaktera za mlade fotografe do 25 godina, iz Hrvatske. 

Za  izložbu je prijavljeno 237 fotografija od 67 autora, od toga 16 kolekcija.

Nakon provedenog žiriranja za izložbu je odabrano:  80 fotografija od 56 autora, od toga i jedna kolekcija.

 

Nagrađeni  autori: 1. Nagrada:     Fran Horvat             Mračni grad 

 

                                2. Nagrada:     Corina Kovačić       Happy accident 1 

 

                                3. Nagrada:     Lucija Špoljarić      Igračka 

 

 

 

 

Pohvaljeni  autori: 1.  Pohvala

                               (kolekcija)        Luka Matanić          Perec 

                                                                                        Lutanje 

                                                                                        Jutarnja rutina 

                                                                                        Svijetla budućnost 

 

                                2.  Pohvala 2  Tonina Kolega         Ljetna šetnja 

 

                                3.  Pohvala 3  Stela Mutavdžija     Bijeg 

 

                                4.  Pohvala 4   Buga Kurtović        Napušteno 

 

                                5.  Pohvala 5   Ivana Matoković     Mreža 

 

                                6.  Pohvala 6   Ema Mrkojević       Tiru Lilu 

 

 

 

 

Posebna nagrada    Nagrada posjetitelja     U toku posjeta    Biraju posjetitelji izložbe 

 

Zahvaljujemo svim mladim autorima na sudjelovanju na ovoj izložbi. Također hvala i mentorima koji su potaknuli učenike na sudjelovanje.

Svim sudionicima ćemo poslati i PDF katalog nakon službenog zatvaranja izložbe, koji će biti objavljen i na službenoj WEB stranici CVU Batana Rovinj. 

 

Za CVU Batana,

Tajnik, Ermano Bančić

Popis autora i nagrade - 2021

1. nagrada_Fran_Horvat_Mracni grad_1.jpg

                                                                  1. Nagrada: Fran Horvat Mračni grad 

Svijet oko nas

 

Radoznalost gradi samopouzdanje

Koje vam prve riječi padaju na pamet kada vidite dijete na nekom zadatku ili u igri? Znatiželjan? Oduševljen? Radostan? Istražujući? Uporan? Samouvjeren? Općenito, mladi se ne brinu previše o neuspjehu ili onome što drugi misle o njima. Dopuštaju da ih radoznalost njihovih osjetila vodi u svim situacijama. Usredotočeni su na napredak. Cilj im je da upoznaju i shvate svijet oko sebe, pa zato stalno promatraju i isprobavaju. Učenje koje pokreće radoznalost o sebi ili svijetu oko nas često uključuje neizvjesnost ili tjeskobu jer je prisutna želja skočiti korak dalje ili uroniti dublje od već viđenog i poznatog. Mladi prihvaćaju svoju tjeskobu zbog pokušaja da nauče nešto novo, odvoje svoje vrijeme da primijetite sve pojave u živom i neživom svijetu i istraže detalje oko sebe. Radoznalost mladima pomaže rasti na načine kojih možda još nisu ni svjesni... kako bi zadovoljili najvažniju publiku od svih - sebe!

 

Što ćemo naučiti o sebi i o svijetu oko nas na ovoj izložbi od radoznalih mladih fotografa?

Brine li prvonagrađeni autor Fran Horvat o održivosti života i otuđenju civilizacije kakvu poznajemo u sadašnjosti u gradovima budućnosti? Prokazuje li nam on kroz fotografiju Mračni grad i podzemni svijet iz kojeg će netko za svoje ciljeve kontrolirati i mijenjati grad te manipulirati umovima njegovih stanovnika? Na takve misli navodi nas autorov izbor senzibiliteta neo-noir znanstvene fantastike gdje se koristi minimalistična paleta boja od bijele preko modrih tonova do crne s naglašenim svjetlima urbanih krajolika.

 

Što djecu zanima i što misle dok razmazuju boju po površini dlanova? Oduševljavaju se procesom istraživanja umjetničkih materijala i drugih senzornih aktivnosti. Trebaju im vrijeme i sloboda da budu radoznali i kreativni. Dobitnica druge nagrade za fotografiju , aktivnost svoje kolegice razvila je i učinila vrednijom. Zaintrigiralo ju je kako su dlanovi njene kolegice postali »nedopustivo« drugačiji i kako to izgleda kad uhvatiš priliku bojama raditi sve što hoćeš (a inače se to ne smije). Sretno i hrabro odabranim kadrom, dinamičnom kompozicijom, predimenzioniranom rukom i sama je »upala« u oduševljenje i kreativnu slobodu izražavanja.

 

Čime su se igrale vaše mame i kako završavaju nekad omiljene igračke? Svaka lutka povezana je s nečijim djetinjstvom. Neka je majka odabrala ovu lutku kako bi ugodila svojoj djevojčici, ali pri tome nije razmišljala kako će ta ista lutka završiti kad postane nepoželjna. Ta bi nam lutka mogla ispričati priču vrijednu pažnje kad komunikacijsko pamćenje odbacivanjem u divljinu (na neprikladan način) ne bi bilo prekinuto. Izvornu priču ove lutke trećenagrađena fotografija nam zato ne može ispričati. Ali vrijednost fotografije je u njenoj ulozi izgradnje novog identiteta ponovno iznikle lutke pod neprihvatljivim okolnostima - na neobičnom mjestu i u nezavidnom stanju.

 

Tko smo mi i kakav je svijet oko nas?

Pitanje nema konačnog i jednoznačnog odgovora. Mladi autori pronalazili su najrazličitije motive (ljude, životinje, biljke, geomorfološke pojave ...), zabilježili ih iz raznih udaljenosti, kuteva, u razna doba dana i godine i izrazili se na razne načine (crnobijelom i fotografijom u boji)... Ali iz izloženih fotografija na ovoj izložbi vidimo ono najvažnije: da se usredotočenjem na cilj postižu odlični rezultati. Autori su bili uporni do kraja i zaključili svoje istraživanje svijeta oko nas uspjehom i radošću.

Veselite se rezultatima, podijelite ih s prijateljima, vršnjacima, braćom i sestrama, a i s odraslima, pa potom krenite u još jače sljedeće izazove, nastavite učiti, istraživati i graditi samopouzdanje. Odgovor na pitanje kakav je svijet oko nas su upravo vaši radovi, kao što će to postati i vaša još nenastala remek-djela vrijedna otkrivanja u budućnosti.

 

Lavoslava Benčić

Tonina_Kolega_ljetna šetnja_3.jpg

Tonina_Kolega_ljetna šetnja

Uvod, Svijet oko nas - 2021.

 

Treća nacionalna natječajna izložba na temu, Svijet oko nas 2021. za mlade hrvatske fotografe opet je ispunila očekivanja. Odazivom velikog broja autora na najboljem smo putu da ovim konceptom natjecanja postanemo redovna, tradicionalna i prepoznatljiva izložba za mlade autore. Bilo je prepreka i ograničenja vezano za C-19 ali se nadamo da će budućnost biti vedrija s novim mladim autorima.

Na ovaj se natječaj prijavilo 67 autora, od najmlađih uz pomoć svojih roditelja, mentora i voditelja iz škola i udruga, do starijih samostalnih autora u zadanim kriterijima do 25 godina starosti.

Sada već možemo reći da smo pogodili temu, odnosno da je bila tematski dovoljno široka da joj se svaki autor mogao osobno prilagoditi prema svojim afinitetima, interesu i znanju.

Na natječaj je pristiglo 237 fotografija. Od toga je nominirano 29 kolekcija od samih autora. Učenici iz nekih osnovnih škola ozbiljno su shvatili ovaj projekt kako bi pokazali kreativnost u svojim fotografijama. Nagrade i pohvale koje su osvojili to nesporno dokazuju. Zahvaljujemo se i svim mladim autorima koji su samostalno sudjelovali na ovom natječaju i pridonijeli kvaliteti izložbe.

Članovima žirija u odabiru fotografija za izložbu, te podjelu nagrada i pohvala, nije bilo lako. Od 237 prijavljenih fotografija odabrano je u četiri kruga 80 fotografija od 56 autora i 1 kolekciju. Ujedno je i izabrana kolekcija pohvaljena. Autorima su dodijeljene tri nagrade i šest pohvala. Također je organizator u suradnji sa žirijem odlučio dodijeliti nagradu publike, odnosno glasovanjem posjeitelja koji će prilikom posjete izložbi dati svoj glas najboljoj fotografiji po svom izboru. Otvorenje izložbe je određeo datumom, uz najavu za medije a čin podjele diploma i priznanja održat će se na službenom zatvaranju izložbe uz pozive autorima i najavi u medijima. PDF katalog će biti poslan svim učesnicima natječaja.                                                                           

Nastojat ćemo i dalje raditi na promociji i poticanju mladih autora na interesu za fotografiju. Nadamo se da smo opravdali Vaša očekivanja u organizaciji ove izložbe. Autorima koji nisu prošli žiriranje ovogodišnje selekcije, također hvala na sudjelovanju. Svima poručujemo da ne odustanu s željom da se i dalje nastave baviti fotografijom,

Očekujemo Vas i sljedeće godine u još većem broju.

Hvala Vam svima!

 

Ermano Bančić,                                                                                                    

tajnik, CVU Batana, Rovinj

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Introduzione, Il mondo intorno a noi -2021.

 

La terza mostra del concorso nazionale sul tema, Il mondo intorno a noi nel 2021 per i giovani fotografi croati ha soddisfatto ancora una volta le aspettative. Con la risposta di un gran numero di autori, siamo sulla strada migliore per diventare una mostra regolare, tradizionale e riconoscibile per giovani autori con questo concetto di concorso. Ci sono stati ostacoli e limitazioni riguardo al C-19, ma si spera che il futuro sia più luminoso con nuovi giovani autori.

 

Per questo concorso hanno acettato 67 autori, dai più giovani con l'aiuto dei loro genitori, tutor e dirigenti di scuole e associazioni, agli autori indipendenti più anziani nei criteri indicati fino a 25 anni di età.

 

Ora possiamo dire di aver intuito l'argomento, ovvero che fosse tematicamente abbastanza ampio da consentire ad ogni autore di adattarsi personalmente alle sue affinità, interessi e conoscenze.

 

Sono state presentate al concorso 237 fotografie. Di queste, 29 raccolte, collezione,  sono state nominate dagli stessi autori. Gli alunni di alcune scuole elementari hanno preso sul serio questo progetto per mostrare la creatività nelle loro fotografie. I premi e le lodi che hanno vinto lo dimostrano indiscutibilmente. Ringraziamo inoltre tutti i giovani autori che hanno partecipato autonomamente a questo concorso e hanno contribuito alla qualità della mostra.

 

Non è stato facile per i membri della giuria scegliere le foto per la mostra e distribuire i premi e le lodi. Su 237 fotografie presentate, 80 fotografie di 56 autori e 1 collezione sono state selezionate in quattro turni. Allo stesso tempo, la collezione selezionata è stata elogiata. Gli autori hanno ricevuto tre premi e sei riconoscimenti. Inoltre, l'organizzatore, in collaborazione con la giuria, ha deciso di assegnare il premio al pubblico, cioè votando i visitatori che daranno il loro voto alla migliore foto a loro scelta durante la visita alla mostra. Ha fissato l'apertura della mostra con una data, con un avviso per i media, e l'atto di consegna di diplomi e riconoscimenti si terrà a chiusura ufficiale della mostra con inviti agli autori e annunci ai media. Un catalogo PDF sarà inviato a tutti i partecipanti al concorso.

 

Ci impegneremo a continuare a lavorare per promuovere e incoraggiare i giovani autori a interessarsi alla fotografia. Ci speriamo di aver giustificato le vostre aspettative nell'organizzazione di questa mostra. Ringrazio anche gli autori che non hanno superato la valutazione della selezione di quest'anno per aver partecipato. Invitiamo tutti a non rinunciare alla voglia di continuare a lavorare nella fotografia,

 

Vi aspettiamo in numero ancora maggiore il prossimo anno.

 

Grazie a tutti!

 

Ermano Bančić,                                                                                                    

segretario, CAV Batana, Rovigno

bottom of page