Čarobni svjetlopis

Kolektivna izložba fotografija FK Valpovo

 Lokalni kroničari vremena zapisali su kako je na području Valpova foto amaterizam, kroz pojedinačne aktivnosti i poneki profesionalni zanatski oblik, započeo s djelovanjem već početkom dvadesetih godina 20. stoljeća. Razvojem tehnike i tehnologije, širenjem znanja, povećanjem društvenog i osobnog standarda, iz godine u godinu, raslo je i zanimanje za masovniju nabavku fotoaparata, a time i bavljenjem fotografskim aktivnostima. Zahvaljujući velikom utjecaju, pomoći i inicijativama fotoamatera iz Osijeka,  fotoamaterizam se intenzivnije razvijao nakon  II. Svjetskog rata. Prvi klub „Foto i kino amatera“  u Valpovu je osnovan 1950. godine. Aktivnost foto amatera  svodila  se na fotografiranje aktualnih događanja onog razdoblja kao i fotografiranje okruženja. Od tada pa do današnjih dana na području Valpova i Valpovštine, zabilježeno je djelovanje nekoliko fotoklubova, koji su se pod raznim imenima ciklički osnivali i nakon nekoliko godina, u organizacijskom smislu, nažalost gasili . Svaki od njih bio je prepoznatljiv po fantastičnim pojedincima i zajedničkim nastupima. Treba javno reči kako, unatoč tomu,  nikad nije došlo do pada zanimanja za fotografiju, naprotiv.

Današnji Fotoklub Valpovo utemeljen je, inicijativom dvadesetak fotoamatera i ljubitelja fotografije, na osnivačkoj skupštini, 15. veljače 2002. godine u Domu tehnike Valpovo. Organizacija, djelovanje, rad i učinkovitost,  od prvoga dana , počivaju na entuzijazmu i ljubavi prema fotografiji kao temeljnim vrijednostima.                                                             Najveća vrijednost, u konačnici su ljudi. Petnaest godina zajedništva, organiziranog rada, prijateljstva, bezuvjetnog prenošenja znanja.

Stvorena je sinergija zajedništva, uvažavanja i širenja znanja. Plodovi radi nisu izostali.

Fotoklub Valpovo svake godine organizira i postavi oko deset izložbi fotografija na našem području, ali i diljem Hrvatske. Od svog osnutka 2002. godine nastoje se javnosti predstaviti isključivo one fotografije koje su njegovi članovi fotografirali i stvarali.  

Fotoklub Valpovo,  član je Zajednice tehničke kulture Valpovo- Belišće i Hrvatskog fotosaveza.

Financira se uglavnom sredstvima pedesetak članova i dotacijama ZTK Valpovo-Belišće.

Zbog svoje neprofesijske (amaterske) fotografske djelatnosti, poticanja i promicanja tehničke kulture na području fotografije, obrazovanja, znanost i istraživanja te izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja Fotoklub Valpovo nagrađen je prestižnim priznanjima. Izdvojimo najvažnije:

2007. godine – Ana Francuz najbolji mladi fotograf u Hrvatskoj do 21  godine (godišnja nagrada HFS)                                                                                                                                2010. godine – Plaketa ZTK Osječko-baranjske županije                                                     2011. godine – Najbolji fotoklub u Hrvatskoj (godišnja nagrada HFS)                                                          2012. godine – Državna nagrada „Faust Vrančić“                                                                    2014. godine – Plaketa „Matija Petar Katančić“ (Grad Valpovo)                                            2015. godine – Najbolji fotoklub u Hrvatskoj (godišnja nagrada HFS)

U udruzi, tijekom 15 godina, u aktivnim tečajevima iz fotografije, prošlo je više od tri stotine djece i mladih koji su svojim iskonskim zapažanjima „zlatnog reza“ bilježili svijet oko sebe pomoću fotoaparata i ostavili zapažene tragove. Svake godine djeca i mladi iz Fotokluba Valpovo sudjeluju na Međunarodnoj izložbi likovnog stvaralaštva Lidice u Republici Češkoj. Dodajmo i pohvalu kako i svake godine pristigne i nekoliko prestižnih priznanja „Ruža Lidice“.

Fotoklub Valpovo već niz godina funkcionira na stabilnim osnovama s kvalitetnim, stručnim i marnim kadrom. Svake se godine priključuje nekoliko novih članova koji već u začetku posjeduju zavidno znanje. Dolaskom školske djece i uključivanjem u rad, Fotoklub  Valpovo, ima osiguranu predvidivo perspektivu budućnost.

 

Pripremio: Dragan Milec, počasni predsjednik ZTKVB

Valpovo, 17.veljače 2017.

Zvonko_Borić_Masiv
Zvonko_Borić_Masiv
press to zoom
Zvonko_Borić_Glava
Zvonko_Borić_Glava
press to zoom
Zvonimir_Hajnc_Pleter
Zvonimir_Hajnc_Pleter
press to zoom
Zvonimir_Hajnc_Ostavljeno
Zvonimir_Hajnc_Ostavljeno
press to zoom
Zvonimir_Hajnc_Pauza
Zvonimir_Hajnc_Pauza
press to zoom
Zlatko_Gregurić_Navoji
Zlatko_Gregurić_Navoji
press to zoom
Zlatko_Gregurić_Naopako
Zlatko_Gregurić_Naopako
press to zoom
Zlatko_Gregurić_Molitva
Zlatko_Gregurić_Molitva
press to zoom
Zlatko_Gregurić_Ataše
Zlatko_Gregurić_Ataše
press to zoom
E85I9791
E85I9791
press to zoom
E85I9787
E85I9787
press to zoom
E85I9795
E85I9795
press to zoom
E85I9794
E85I9794
press to zoom
E85I9797
E85I9797
press to zoom
E85I9798
E85I9798
press to zoom
E85I9802
E85I9802
press to zoom
E85I9809
E85I9809
press to zoom
E85I9810a
E85I9810a
press to zoom