top of page

Čarobni svjetlopis

Kolektivna izložba fotografija FK Valpovo

 Lokalni kroničari vremena zapisali su kako je na području Valpova foto amaterizam, kroz pojedinačne aktivnosti i poneki profesionalni zanatski oblik, započeo s djelovanjem već početkom dvadesetih godina 20. stoljeća. Razvojem tehnike i tehnologije, širenjem znanja, povećanjem društvenog i osobnog standarda, iz godine u godinu, raslo je i zanimanje za masovniju nabavku fotoaparata, a time i bavljenjem fotografskim aktivnostima. Zahvaljujući velikom utjecaju, pomoći i inicijativama fotoamatera iz Osijeka,  fotoamaterizam se intenzivnije razvijao nakon  II. Svjetskog rata. Prvi klub „Foto i kino amatera“  u Valpovu je osnovan 1950. godine. Aktivnost foto amatera  svodila  se na fotografiranje aktualnih događanja onog razdoblja kao i fotografiranje okruženja. Od tada pa do današnjih dana na području Valpova i Valpovštine, zabilježeno je djelovanje nekoliko fotoklubova, koji su se pod raznim imenima ciklički osnivali i nakon nekoliko godina, u organizacijskom smislu, nažalost gasili . Svaki od njih bio je prepoznatljiv po fantastičnim pojedincima i zajedničkim nastupima. Treba javno reči kako, unatoč tomu,  nikad nije došlo do pada zanimanja za fotografiju, naprotiv.

Današnji Fotoklub Valpovo utemeljen je, inicijativom dvadesetak fotoamatera i ljubitelja fotografije, na osnivačkoj skupštini, 15. veljače 2002. godine u Domu tehnike Valpovo. Organizacija, djelovanje, rad i učinkovitost,  od prvoga dana , počivaju na entuzijazmu i ljubavi prema fotografiji kao temeljnim vrijednostima.                                                             Najveća vrijednost, u konačnici su ljudi. Petnaest godina zajedništva, organiziranog rada, prijateljstva, bezuvjetnog prenošenja znanja.

Stvorena je sinergija zajedništva, uvažavanja i širenja znanja. Plodovi radi nisu izostali.

Fotoklub Valpovo svake godine organizira i postavi oko deset izložbi fotografija na našem području, ali i diljem Hrvatske. Od svog osnutka 2002. godine nastoje se javnosti predstaviti isključivo one fotografije koje su njegovi članovi fotografirali i stvarali.  

Fotoklub Valpovo,  član je Zajednice tehničke kulture Valpovo- Belišće i Hrvatskog fotosaveza.

Financira se uglavnom sredstvima pedesetak članova i dotacijama ZTK Valpovo-Belišće.

Zbog svoje neprofesijske (amaterske) fotografske djelatnosti, poticanja i promicanja tehničke kulture na području fotografije, obrazovanja, znanost i istraživanja te izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja Fotoklub Valpovo nagrađen je prestižnim priznanjima. Izdvojimo najvažnije:

2007. godine – Ana Francuz najbolji mladi fotograf u Hrvatskoj do 21  godine (godišnja nagrada HFS)                                                                                                                                2010. godine – Plaketa ZTK Osječko-baranjske županije                                                     2011. godine – Najbolji fotoklub u Hrvatskoj (godišnja nagrada HFS)                                                          2012. godine – Državna nagrada „Faust Vrančić“                                                                    2014. godine – Plaketa „Matija Petar Katančić“ (Grad Valpovo)                                            2015. godine – Najbolji fotoklub u Hrvatskoj (godišnja nagrada HFS)

U udruzi, tijekom 15 godina, u aktivnim tečajevima iz fotografije, prošlo je više od tri stotine djece i mladih koji su svojim iskonskim zapažanjima „zlatnog reza“ bilježili svijet oko sebe pomoću fotoaparata i ostavili zapažene tragove. Svake godine djeca i mladi iz Fotokluba Valpovo sudjeluju na Međunarodnoj izložbi likovnog stvaralaštva Lidice u Republici Češkoj. Dodajmo i pohvalu kako i svake godine pristigne i nekoliko prestižnih priznanja „Ruža Lidice“.

Fotoklub Valpovo već niz godina funkcionira na stabilnim osnovama s kvalitetnim, stručnim i marnim kadrom. Svake se godine priključuje nekoliko novih članova koji već u začetku posjeduju zavidno znanje. Dolaskom školske djece i uključivanjem u rad, Fotoklub  Valpovo, ima osiguranu predvidivo perspektivu budućnost.

 

Pripremio: Dragan Milec, počasni predsjednik ZTKVB

Valpovo, 17.veljače 2017.

bottom of page