top of page

Photonic Wall - Žive stijene

Autorska fotografska izložba

Žive stijene 2.0 je naslov fotografske kolekcije performativnog tandema Photonic Walls kojega tvore slovenski fotografi mlade generacije Katja Goljat i Andrej Firm. Tandem se vraća starim analognim tehnikama u fotografiji i eksperimentira raznim mogućnostima medija.

Kolekciju čine radovi, u crnobijeloj analognoj tehnici, osmišljeni za prostor galerije Batana. Upravo su znanje i razumijevanje analognih tehničkih postupaka za ovu kolekciju od ključne važnosti. U prvi plan izbijaju kemijski procesi koje tandem vješto koristi prilikom ostvarivanja svojih eksperimenata, a u drugom planu su sadržaj i motivi iscrtani svjetlošću na prethodno vješto pripremljenoj gipsanoj površini. U ovim radovima nastavlja se njihovo višegodišnje istraživanje uloge medija nositelja i njegovog odnosa prema svjetlosno osjetljivom sloju, fotografskoj emulziji.

Kroz odabrane fotografije, u seriji Žive stijene 2.0, autori kažu kako "preispituju odnos do trenutka koji postaje zauvijek uhvaćen na prethodno zarobljenoj latentnoj slici (negativu). U određenom trenutku upravo svaki pogled na fotografiju postavlja je u vječnost. Niz fotografija istražuje granice između osjećaja i hvatanja određenog trenutka te osjetljivosti samog procesa stvaranja fotografije na neklasičnom mediju." A kao što u knjizi Camera Lucida, zapiše Barthes, "fotografija stvara dvostruku nelagodu; ne pokazuje 'čega nema više', nego 'ono što je bilo'." Time kolekcija pretvara galerijski prostor u intimni prostor preispitivanja i stavlja posjetioca u situaciju, da se suoči s estetikom različitom pa i suprotnom od estetike digitalne fotografije. U tom neobičnom i vizualno skladnom okruženju motiva počinje pustolovina. Predstavljaju li motivi tajanstvene znakove, razigranu prirodu, tihi protest ili …?

(kustosica izložbe i autorica postava: Lavoslava Benčić, mag. medijskih umjetnosti i praksi)

Fotografiuje sa otvorenja

Photo art Gallery  Batana 24.11.2017.

Photo by Matjaz Rust

bottom of page