top of page

Zuzana Pustaiova  ˝One day every day˝

autorska fotografska izložba u sklopu Rovinj Photo days-a

od 06.05. do 30.05.2022.

Izložba pobjednice Grand Prixa Rovinj Photodays 2021.

Zuzana Pustaiová (1990., Slovačka) međunarodno je priznata fotografkinja i jedna od ključnih pripadnika mlađe generacije slovačkih fotografa, a nedavno je i doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. U svom radu istražuje temu obitelji i zamršenosti obiteljskih odnosa, kao i odnos prema obiteljskoj povijesti i podrijetlu. Također je zanimaju konvencije različitih uloga unutar obitelji i društva.

 

Zuzana razotkriva različite kulturne stereotipe vezane uz spol, dob, tradiciju i socijalnu uključenost, a to čini s duhovitošću, humorom i ironijom.

Nakon sudjelovanja na nekoliko skupnih izložbi u Galeriji Foton u Ljubljani, došlo je vrijeme za njezinu prvu samostalnu izložbu. Predstavit će nam odabrane radove iz svojih dvaju novijih projekata: Faces of Family, koji je pobijedio na Photodays festivalu u Rovinju 2018. godine, te svoj doktorski projekt Jedan dan svaki dan, koji joj je donio Grand Prix na istom festivalu 2021. godine.Ova dva projekta predstavljena su na izložbi pod zajedničkim nazivom Oblici svakodnevnog života.

Projekt Jedan dan svaki dan bavi se utjecajem stereotipa, obrazaca ponašanja i igranja uloga na ljudsko postojanje u današnjem svijetu. Primjenjujući pojam funkcionalne fiksnosti (kognitivna pristranost koja potiče ljude da koriste predmete na tradicionalne, standardne načine) na ljudske interakcije i ideju (društvenog) igranja uloga, umjetnica otkriva granice unutar kojih tradicionalno prakticiranje rutine postaje patološko.

 

U određenoj mjeri autobiografske prirode, serija se prvenstveno odnosi na nemogućnost bijega od pritisaka koje vrši svijet politike, medija i digitalizacije naših života. Umjetnica uočava da se društvena očekivanja razvijaju sve bržim tempom i često se razlikuju od našeg naslijeđa, našeg odgoja, utjecaja našeg okruženja na ono što smo postajali i podešavanja našeg moralnog kompasa kada smo bili mlađi. Serija tako obuhvaća nesigurnost, volatilnost i fluidnost suvremenog života, što ih s jedne strane stvara mješavina raznih obrazaca ponašanja i novi, “ubrzani” oblici (društvene) interakcije s druge strane.

 

U osmišljavanju ovog projekta autorica se oslanjala na koncept funkcionalne fiksnosti iz gestalt psihologije kako bi opisala kognitivnu pristranost koja ograničava osobu na korištenje predmeta samo onako kako je to tradicionalno definirano. Tu pristranost moguće je prevladati kreativnošću, na primjer, korištenjem spajalice kao kuke ili nečega drugog, umjesto njezine uobičajene funkcije spajanja papira. U seriji Jedan dan svaki dan, umjetnica primjenjuje ovo načelo (interakcija s predmetima) na ljudske interakcije. Ona rekonceptualizira ovu fiksnost u kontekstu pojedinčeva postojanja u sadašnjem vremenu i prostoru – u smislu specifičnih uloga, obrazaca ponašanja i zajedničkih tipologija.

 

Vizualno i konceptualno, serija je usredotočena na nekoliko različitih aspekata teme: nošenje maski kao alegorije igranja uloga, obavljanje raznih svakodnevnih aktivnosti i zahvaćenost u egzistencijalnim situacijama, pripadanje obitelji ili drugoj većoj društvenoj skupini itd., a sve je izraženo kroz šarene slike pune satire.

PD_2022_pozivnica.jpg

RASPORED DOGAĐANJA 2022.

PROGRAM ZAVRŠNICE FESTIVALA U ROVINJU
6. – 8. SVIBNJA 2022.

Fotografije sa otvorenja izložbe

Foto Gordan Ukić

bottom of page