top of page

Zamisli svijet oko nas

Fotografska izložba učenika oš J. Dobrile

U četvrtak, 23. veljače u 18 sati otvorena je izložba fotografija učenika OŠ Jurja Dobrile nastala u suradnji s Centrom za vizualne umjetnosti "Batana". Izložene fotografije za glavni motiv imaju naš prelijepi grad Rovinj, odnosno detalje života u njemu.

Čovjek je davno promijenio lice Zemlje gradeći gradove. Promatrajući gradove kao urbane strukture lako možemo iščitati njihovu povijest, sadašnjost i moguću budućnost. U kamenu i ljudima one se prožimaju i daju nam cjelovitu sliku.

OŠ Jurja Dobrile krenula je krajem 2014. godine u avanturu pod imenom I.M.A.G.I.N.E (Imagination and Motivation through Art and Game in Interaction with your Nearby Environment). Riječ je o obrazovnom projektu koji uključuje jedanaest škola iz sedam europskih zemalja i ima za cilj istražiti grad u kojem živimo na moderan i učenicima pristupačan način. Jedan od adekvatnih načina za to je fotografija jer je mladima danas bliska i lako pristupačna, ali ju je iznimno važno naučiti koristiti na pravilan način. Većina ljudi fotografiju danas koristi prilično često, ali i površno-brzim klikom na svom pametnom telefonu i objavom na društvenim mrežama. Time ona često gubi na kvaliteti i biva potrošna, plitka i trenutna emocija. A fotografija može biti mnogo više: ona je trenutak zauvijek uhvaćen u vremenu koji može svjedočiti o atmosferi i osjećajima i  ostati dokument vremena koje je prošlo.

Naši su učenici ove školske godine u sklopu slobodnih aktivnosti učili osnove dobrog fotografiranja. Ponovno su otkrivali Rovinj veselim i znatiželjnim dječjim očima i primjećivali pritom detalje na koje su odrasli u svakodnevnom životnom ritmu možda već zaboravili. Izložba je rezultat njihovog rada s profesionalnim fotografom Gordanom Ukićem i profesoricama povijesti i likovne kulture Tamarom Perković i Arijanom Dobrila Barbaro. Želimo naglasiti da su učenici bili glavni akteri odnosno esencijalni dio cjelovite priče: snimali su, uređivali fotografije i pripremali ih za printanje te ih postavljali u izložbeni prostor.
Da su napravili dobar posao u koji je uloženo puno pozitivnih emocija svjedoči i reakcija roditelja i drugih posjetitelja na otvorenju izložbe. Bilo je prekrasno gledati ozarena lica ponosnih malih fotografa. Za mnoge od njih ovo je prva izložba, a za neke od njih početak doživotne ljubavne priče prema svom gradu i fotografiji.

Fotografska izložba učenika oš J. Dobrile nastale na radionici Imagine

Fotografije sa radionice i sa otvorenja izložbe

Fotografije snimio Gordan Ukić

bottom of page