top of page

Radionica izrade fotografije na staklu

Još jednom se u CVU Batani desila izvrsna i nesebična prezentacija, ovoga puta autora Roberta Gojevića koji nam je prezentirao fotografski postupak izrade fotografija na staklu pod nazivom mokri kolodij ili ambrotipija, star koliko i sam medij fotografije a kojeg do sada nismo imali prilike vidjeti u živo u našim prostorijama. To je postupak unikatne ručne izrade crno bijelih fotografija na staklu izumljen 1851. godine kojeg su stari majstori najviše koristili u izradi portretne fotografije ali kojeg su krajem 19. stolječa zamjenili novi suvremeniji postupci izrade fotografija.
CVU Batana pokušava probuditi interes i za ovakvu vrstu fotografije koja nije u trendu ali koja je dio povijesti i bazična za sve ono što tehnološki superiorna i moderna fotografija pruža danas ljubiteljima fotografije.
Postupak nastanka fotografije postupkom mokrog kolodija mada spor i tehnološki zahtjevan bio nam je vrlo uzbudljiv i jako interesantan i kreativan. Čestitke Robertu Gojeviću na majstorskoj prezentaciji.
Nadam s da ćemo ga imati prilike ponovo vidjeti u našim prostorijama sa nekom novom prezentacijom a svim pravim ljubiteljima fotografije preporučam da i u budućnosti sudjeluju u ovakvim vrhunskim doživljajima . U galeriji cvu Batana sve do 18.06. otvorena je fotografska izložba Roberta Gojevića ˝Retroavangarda˝ na kojoj su izloženi portreti poznatih osoba izrađenih upravo postupkom mokrog kolodija.Dođite na izložbu, ne propustite ovaj vrhunski retro doživljaj (tekst i fotografije Gordan Ukić, cvu-batana.com, foto-duga.com)

bottom of page