top of page
Svijet oko nas 2019

Nacionalni fotografski natječaj za mlade

15.02. - 14.03. 2020

Svijet oko nas

 

I ovogodišnja izložba fotografija Svijet oko nas 2019. (za mlade do 25 godina) i selekcija pristiglih fotografija koje je izabrao žiri, pokazuje raznovrsnost pristupa i upotrijebljenih tehnika kod mladih fotografa. Napraviti selekciju od pristiglih fotografija nije bilo lako, što govori o kvaliteti istih, kao i o tome da su sami autori bolji i zreliji u izboru i selekciji vlastitih radova koje će poslati na natječaj za izložbu. U mnoštvu pristiglih radova veliki je broj konceptualnih serija, kao i pojedinačnih fotografija koje nisu dio neke cjeline i kao takve van koncepta serije, ali koje žive same za sebe.

Kada govorimo o fotografijama nekako je normalno da govorimo i o tehnici kojom su nastale pa su i ove godine najzastupljeniji "pametni" telefoni gdje su prethodni navodnici stavljeni sa razlogom...

Naravno da ne smatramo kako je bilo koji način da se dobije fotografija loš, baš suprotno jer su u neku ruku isti približili fotografiju velikom broju korisnika i izazvali na društvenim mrežama hiperprodukciju loših fotografija i veliku količinu egotripa (selfie). Za svakoga tko želi fotografiju koristiti za vlastiti izražaj najbolje je kada vlastito evolviranje u fotografiju traži promjenu tehnike i pristupa jer promjena pristupa od pametnog telefona do fotoaparata (bilo klasičnog film ili modernog digital) obično traži veće promišljanje iste pa su tada i rezultati bolji. Zbog toga želimo ohrabriti mlade fotografe da im pametni telefoni budu samo prva stepenica u njihovom vlastitom razvoju kao autora i fotografa. U tom smislu je velika uloga mentora koji ih mogu uputiti u tom smjeru.

Prvu nagradu dobiva Flavia Paliaga za seriju od tri fotografije pod nazivom (=) "jednako" koje govore same za sebe... Radi se o seriji fotografija koje mogu stajati svaka za sebe no kao serijal upućuju na konceptualno razmišljanje autorice pa i na današnje društveno političko stanje ljudske svijesti. Takav njen rad šalje snažnu poruku.

Drugu nagradu dobiva Hana Mrak za kolekciju od tri fotografije koje isto mogu stajati neovisno jedna od druge. "Alterego", "Andar" i "Paloma blanca" su tri odlične fotografije koje pokazuju umješnost i zrelost autora u prezentaciji svog vizualnog odabira kroz odličnu kompoziciju i efektni minimalizam.

Treću nagradu dobiva fotografija "Sjena" Luke Matanića koja kao da evocira najbolje dane ulične fotografije, kakve su radili veliki fotografi Henri Cartier-Bresson ili naš Tošo Dabac.

Tu je i sedam pohvaljenih autora koji su se tim radovima izdvojili od ostalih, svojim idejnim pristupom i kvalitetom fotografija: Nikolina Bujanić koja je svojim razvijenim stilom i eksperimentom postala već prepoznatljiva, Hana Todorov koja je uspješno realizirala svoju odličnu ideju, Matea Plavšin sa vrlo efektnom crno bijelom kolekcijom, Leon Horvat "Bez publike" sa svojom interpretacijom nedavnih događaja vezanih uz naše školstvo, Stefanija Pujić koja nas uvodi u zaseban svemir makro svijeta, Luka Kmet sa vrlo atmosferičnim prikazom šume i Ema Babić koja nas je vrlo efektno odvela Dravom u sunčan dan.

Posebne pohvale idu dvojici autora iz Rijeke, Kemalu Gašaju i Nikoli Prosenu za fotografije "Tunel" i "Pogled". Prva kao da je iz nekakvoga apstraktnog slikarstva, a druga nam pokazuje gradski detalj uz posebni ugođaj i atmosferu.

Pohvalu dobiva i Mihaela Zaharija za svoju senzibilnu fotografiju "Romantika".

Tu su i najmlađi sudionici ovog natječaja koji zaslužuju posebnu pažnju svojim odabirom motiva i promišljenim načinom fotografiranja, pa ih se ističe pohvalama: Nela Filić, Tia Birovljević, Filip Maričić, Ivan Ljubešić i Lovro Janko.

Kao i prijašnjih, tako i ove godine ,foto natječaj za izložbu Svijet oko nas 2019. istaknuo je neka nova imena koja će biti zanimljivo pratiti u budućnosti. Nadamo se da će sama izložba biti poticaj svim sudionicima da razvijaju ljubav prema fotografiji, da se dalje fotografski usavršavaju i izražavaju pomoću iste.

 

Denis Gržetić i Karmen Orlić

Rezultati fotografskog

natječaja ˝Svijet oko nas˝

Pohvala_Kemal-Gašaj.jpg

Kemal Gašaj, Tunel

Link na objave u medijima:

logo glas istre.png
logo regional expres.png

Objave u tiskanim medijima:

Najava u Glasu Istre

Otvorenje izložbe, članak u Glasu Istre

Pozivnica za izložbu

Autor: Ermano Bančić

Fotografije sa otvorenja izložbe

 

Snimili: Josip Pogorilić

Darko Trojanović

Filip Babajko

Ermano Bančić

bottom of page