top of page

2016.

2015.

Photo art gallery Batana  - Rovinj

Samostalna fotografska izložba: ˝Kontrasti˝ - autor Ermano Bančić

Izložba otvorena do 31.01.2015.

Fotografska izložba

Ermano Bančić: ˝Kontrasti˝

U Foto  art galeriji Batana izlaže naš član Etmano Bančić. Naslov fotografske izložbe je Kontrasti i predstavlja njegov trenutni inspirativni ciklus u kojem istražuje momente suprotnosti unutar jedinstvenog u  prostoru omeđenog suživota a  elemente pronalazi unutar novo zasađenih maslinika poigravajući se njihovom raskošnom strukturom osvjetljnom ekspresionističkim sudarom svjetla i sjene. Ermano spretno nastoji elementarnom  fotografijom vizualizirati scenu suprotnosti.

Sve nijanse sive

5 smotra rovinjske fotografije: ˝Sve nijanse sive˝

Izložba otvorena do 08.03.2015.

Fotografska izložba

5.smotra rovinjske fotografije

˝Sve nijanse sive˝

Završen je natječaj 5. smotre rovinjske fotografije na temu˝Sve nijanse sive˝.

 U subotu 7.02.2015. u prostorima Photo art gallery ˝Batana˝, prepunim publike,  predsjednik udruge Mladen Boljkovac otvorio je izložbu sa 70 fotografija od 40 rovinjskih autora  koje je žiri u sastavu Lavoslava Benčić, magistrica grafičkog oblikovanja i multimedije i Đani Celija, profesionalni fotograf odabrao  da se prezentiraju na 5. Smotri rovinjske fotografije.

 

Djelile su se i nagrade, pa je prva nagrada  pripala Mariji Čurčić za seriju ˝Organske forme˝. Drugu nagrada osvojio je Ermano Bančić za seriju ˝Tango´ a treću Gordan Ukić za seriju ˝Tri, četiri. sad!˝. Pohvaljeni autori su Kruno Sudec za seriju ˝Absence˝, Dušan Grbac za fotografiju ˝Divuška˝, Zoran Rumbolt za fotografiju ˝Još jednom˝ i ˝Konoba˝, Ettore Perazzeta za fotografiju ˝Oro dalle pietre˝, Maribel Castro za fotografiju ˝Šćuza˝i Dino Matošević za fotografiju ˝The way to heave¨˝.

 

Pored kataloga promoviran je i kalendar za 2015. godinu kojeg je dizajnirala studentica Studija za dizajn pri arhitektonskom fakultetu u Zagrebu a koji je također podijeljen autorima.

 

Sve u svemu bilo je lijepo družiti se na ovoj, na zadovoljstvo sviju, dobroj izložbi sa puno posjetitelja i nadamo se barem da  je neka nova fotografska nada u zanosu i usponu ostvarila svoje želje ili će ih  možda tek ostvariti na budućim projektima Centra vizualnih umjetnosti Batana Udruga će uvijek biti na raspolaganju svima koji svoje umijeće, vještine. znanja i umjetničke dosege žele na ovaj način prezentirati javnosti. (08.02.2015. postavio: Gordan)

.

Izložba otvorena do 31.03.2015.

Fotografska izložba

Izložba fotografija mladih:

¨Foto 5¨

U četvrtak 19.03.2015. u 19 sati u Photo art gallery-¨Batana¨, fotogaleriji Centra vizualnih umjetnosti Batana,Trg brodogradilišta 2 u Rovinju, otvorena je izložba mladih rovinjskih autora. U suradnji sa oš Jurja Dobrile, srednjom školom Zvane Črnje i talijanskom srednjom školom i njihovim mentorima Arijanom Ive i Jelicom Šetić, kao i sa mladim članovima kluba i mladima iz Rovinja, organiziran je natječaj fotografije na slobodnu temu.

 

Kako to mladi promišljaju fotografski možete pogledati na fotografijama postavljenih na izložbi koja ostaje otvorena do 31.03.2015. Na otvorenju se okupilo popriličan broj mladih ljubitelja fotgrafije.Izložbu je otvorio Mladen Boljkovac koji je naznačio da je udruga sudjelovala i u zajedničkuoj humanitarnoj akciji  Debre, društva oboljelih od bulozne epidermolize i tvrtke Media plus pod nazivom "Majica jedna donacije vrijedna". Kupnjom majica uključili  smo se u akciju sakupljanja sredstava za pomoć oboljelima od rijetke kožne bolesti koja je zbog krhkosti koža  ranjiva poput leptirove pa se oboljeli često nazivaju ¨Djeca leptiri¨.

 

Na kraju smo napravili zajedničku fotografiju u majicama humanitarne akcije koje su autori dobili zajedno sa personaliziranim pozivnicama za izložbu koje će im ostati kao uspomena na Foto 5 . Nadamo se da im je sve to poticaj za buduće sudjelovanje na natjecanju. Kako bi podigli kvalitet i sa naše strane ćemo se potruditi da radom sa djecom, organiziranjem fotoradionica pa i foto izleta motiviramo djecu za bolji rad. Na kraju počastili smo se kolačima iz slastičarne ¨Breški¨ i zakazali sastanak za petak na istom mjestu u isto vrijeme gdje ćemo se naći na projekciji dijapozitiva autora Zorana Rumboldta.(19.03.2015. postavio Gordan)

Foto 5

Projekcija dijapozitiva 20.03.2015.

Egipat Izrael

Projekcija dijapozitiva

Povodom Dana Batane u prostorijama Photo art gallery Batana održala se projekcija dijapozitiva autora Zorana Rumboldta na temu Izrael/Egipat iz 1988. godine. Uvod u predavanje i projekciju iznio je Mladen Boljkovac.

 

Zoran Rumboldt rođen u Splitu 1965.god. Kao mladić zanima se za muziku, sport. 1989. god. završio je medicinski fakultet u Splitu.

Još kao student zanima se i za fotografiju tako da je od 1986.god objavljivao i surađivao sa  tiskovinama.

2000-te godine specijalizira radiologiju i odlazi u Ameriku na dodatno usavršavanje. Bavi se naučnim radom i pisanjem. Sudionik je 5.smotre rovinjske fotografije na kojoj je dobio pohvalu za svoju fotografiju

Član je Centra vizualnih umjetnosti Batana.

Hassan Abdeghiani

Izložba otvorena do 03.05.2015.

Fotografska izložba

Hassan Abdelghani, umjetnicki fotograf i voditelj fotografske
galerije „Makina“ u Puli, dosad je realizirao i organizirao brojne
fotografske izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Rođen je u Osijeku
1965. godine, odrastao u Kairu (Egipat). U Kopenhagenu 1990.
završava školu fotografije, a 1998. osniva privatnu fotoškolu
Global Fotoskole u Kopenhagenu.

Potpisuje niz umjetničkih projekata: bio je kustos na više od
30 izložbi, umjetnički direktor fotogalerije «Vrata starog grada
» u Osijeku, imao samostalne i skupne fotografske izložbe
u Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Sloveniji, Tajlandu,
Njemačkoj Rumunjskoj, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Njemačkoj i
BiH.
Fotografije u fundusu muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb „From
a distance“ i u kolekciji grofice. Candela Alvarez Soldevilla iz Madrida
i Julian Agut iz Barcelone.
Pobjednik 2012 godine Rovinj Foto Days za najbolji umjetnički
koncept „From a distance“
2012. godine u izdanju Eikon Studia objavljuje foto monografiju
„From a distance“
2014. godine sredstvima EU projekta foto monografiju
„Eufrazijana“
Živi i stvara u Puli.

Izložba otvorena za vrijeme održavanja  Photodays-a.

Hrvatska novinska fotografija

Fotografska izložba

Hrvatska novinska fotografija

Centar vizualnih umjetnosti predstavlja u Photo art gallery Batana najbolje radove hrvatskih fotografa u protekloj 2014. godini. Natječaj hrvatske novinske fotografije organiziran je po 12. put i na njemu su sudjelovali svi profesionalni fotoreporteri. Iako je njih zadnjih godina sve manje, sve manje stalno zaposlenih, upravo je ovaj natječaj i  ova izložba prigoda da se fotoreporterima i njihovom radu da malo više pažnje i značaja kako bi se njihove vrhunske fotozabilješke promovirale i ostale nezaboravljene.

  

    Predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Siniša Hančić je na otvorenju istaknuo značaj fotografije u nepristanom i objektivnom izvještavanju javnosti, ukazao na odgovornost prema zajednici, na poticanje fotoreportera i medija ka izvrsnosti, te ovakvim manifestacijama pokazao brigu o zbrinjavanju djela autora, njihovoj revalorizaciji te dostojnoj prezentaciji i odavanju priznanja znamenitim fotoreporterima. Projekt Hrvatska novinska fotografija i Kuća slavnih hrvatskog fotonovinarstva najveća su promocija fotoreporterske struke u Hrvatskoj i regiji. Izložba je putujuća i uz prateči katalog obići će zemlju.

   Na natječaj je prijavljeno 87 autora sa 1400 fotografija u sedam kategorija. Stručni žiri je imao težak zadatak te je dva dana  imao što birati. Izložba je otvorena do 31.05. 2015. Najboljih sto fotografija pogledajte ovdje. Izložba je dio festivala Rovinj photo days 2015 koji predstavljaju izuzetan spoj fotografije, kulture, medija i umjetnosti. Photo days su postali novi kulturno turistički proizvod koji postaje razlog dolaska u Rovinj, u Hrvatsku.

 

Izložba otvorena do 28.06.2015.

Berislava Picek

Fotografska izložba

Nevjerojatna je snaga i moć ljudskih emocija zbog kojih se vežemo uz osobe, uz stvari, uz podneblje,uz svoje korijene od kojih smo potekli, uzsvoj identitet. Cijeli naš život sastoji se od emotivnihodnosa - obiteljskih, prijateljskih, poslovnih,ljubavnih. Od trenutka rođenja slojevito ih razvijamo,njegujemo, čuvamo, prenosimo dalje.
 

     Berislava Picek kroz seriju fotografija vizualnimmetaforama priča svoju životnu autorsku priču,otvarajući pred nama stranice svojevrsnog dnevnika. Pričajući o emocijama koje je nose, drže,uzdižu i podupiru, s kojima živi i koje je ispunjaju.      Otkrivajući ih kroz njoj drage ljude koji ih utjelovljuju. Koji su metafore životne snage, obnove, uspinjanjai vjere; mudrosti i znanja; postojanja i osobnoga identiteta. Koji su za nju metafore samoganjezina života.
      

     Transgresijski „stružući“ svoju vanjsku, racionalnu svakodnevicu i preko nje rasprostirući svoju nutrinu, svoju istinsku, pravu prirodu, autorica na ovim fotografijama posredno oslobađa emocije i načinom interpretacije motiva razotkriva sebe – svoje intimne radosti i veselja, svoju ukorijenjenost u djetinjstvo i svoju osobnu genealogiju... (Pročitaj više !)

 

Izložba otvorena do 04.08.2015.

Stephan Lupino

Fotografska izložba

Svijet je zamršeno klupko ljudi, događaja, kraljevstva,ratova, pobjeda i poraza. Kako odmrsiti ga? Kako u tom kaosu spoznati sebe? To su pitanja koja brusi, tokari, slika, modelira, dodaje i oduzima Stephan Lupino posljednjih godina.
 

    Usredotočio se isprva na povijesne mitove. Oblikovao simbole totalitarnih državnika. Suočio nas je s Kleopatrom, Cesarom, Mao Ce Tungom, Titom. Lupinova golema i moćna prijestolja i sarkofazi, žare i siluete tvrde i grube obrade drva i metala, osobni su autorov obračun s prošlom civilizacijom, čiji smo sljedbenici, i sa sahranom vlastitih ideala iz novije domovinske povijesti. Kreativni hibrid stvoren mješavinom dizajna i umjetnosti, grafiterstva i street arta, koje je Lupno jednostavno imenovao lupinizmom, način je kojim autor ironizira povijest.

    U umjetničkom obračunu s povijesnimmitovima Lupino zarezuje znakove u prastaru hrastovinu, oblikuje u metalu svoje viđenje i gađenje, svoje divljenje,ironiju i otpor. Oblikovao je 3D znakove imaginarnih plesača i plesačica, siluete zlokobne ćudi i erotske zavodljivosti.
   Gledajući nizove tih nevelikih tri D objekata/skulptura lako se možemo povesti za čitanjem njihova značenjskog smisla: ples je to na rubu moralnog ponora. I tada uskoro nastaje Lupinov ciklus križeva...( Pročitaj više!)

Djani Celija

Izložba otvorena do 30.08.2015.

Fotografska izložba

  Pulski fotograf Đani Celija poznat je prvenstveno po svojim crno – bijelim fotografijama s temom ženskog akta. Godinama je Celija pronalazio različite situacije u kojima će pažljivo skladana kompozicija ženskog tijela zagospodariti kadrom ili će s njim
odigrati dojmljivu međuigru.

  Kadar i impostacija subjekta u odnosu na njega, ono je što Celiju prvenstveno zanima, a brojne probleme koji se takvim istraživanjem otvaraju autor će postupno rješavati niti u jednom trenutku ne odustajući od isticanja putenosti ženskog tijela, kojem ostavlja auru erotičnosti, ali je posebno ne ističe. Međuigra kadra i subjekta u dosadašnjem opusu ovog autora bila je konstantom koju je sjajno nadopunjavao život oblika koji je nadirao iz drugog plana kao rezultat pažljivo uravnoteženog isprepletanja jednog ili više obnaženih tijela. Baveći se niz godina ženskim aktom kao primarnom i ekskluzivnom temom svog umjetničkog fotografskog opusa, Celija nam poklanja estetski užitak koji proizlazi iz već pomalo zaboravljenog promišljanja klasične fotografije.

  U novom autorovom ciklusu Prorezi također se radi o osobnom umjetničkom eksperimentu u kojem se Đani digitalnom tehnologijom pokušava približiti postulatima analogne fotografije. To se posebno
odnosi na korištenje svijetla, koje Celija ne koristi za uobičajenu, analognoj fotografiji svojstvenu igru svijetla i sjene, već mu služi kao sredstvo pomoću kojeg će protagonistima svojih kompozicija pridodati pokret čime postiže sugestivnog svojstvenu istinskim
majstorima fotografije. ( Pročitaj više!)

Izložba otvorena do 28.09.2015.

sasa cetkovic

Fotografska izložba

U ovom novom susretu u Foto art galeriji Batana podružili smo se sa Sašom Ćetković i sa njegovim fotografijama u zanimljivoj foto priči u kojoj je fotograf pronalazi motive koji bi predstavljali jedan dan u životu oko nas. Snažno nevrijeme točno uoči  otvaranja nažalost

spriječilo je mnoge u namjeri da osobno prisustvuju otvorenju izložbe

koju su u subotu 5.9. 2015. otvorili predsjednik udruge Mladen Boljkovac, kustos izložbe Višnja Slavica Gabaut, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka  uz prisustvo autora fotografija Saše Ćetković. Likovni postav izložbe uradila je Višnja Slavica Gabaut

 

Da bi bio što uvjerljiviji autor je  motive  ipak morao fotografirati u više navrata ali ideja j e ostala čista i stabilna s kojom je Saša želio
ukazati koje sve neobičnosti , uzbuđenja i ljepote propuštamo zapaziti u jednom danu živeći ovaj naš užurbani , tehnokratski, sjedački život.

 

Ambiciozan projekt kojim pokušava prenesti poruku gledaocu da se preispita i potraži odgovor zašto motive da ne pokuša i sam vidjeti
 izbliza i na licu mjesta.Meni osobno zanimljiva ideja na koju temu sam i sam imao nekoliko razbacanih ideja ali od ideje do realizacije je samo jedan put: rad.

 

Fotografije Saše Ćetković.su prilično jednostavne za gledanje, koloristički sužene ali bogate u teksturi i prelijepih pejzaža
otoka Paga večinom snimljenih u rano jutro dok ranojutarnje sunčevo svjetlo plazi obroncima melanholičnog i smirujućeg otoka.

 

Da li  današnje mlade facebook generacije mogu bezrezervno prihvatiti ovu poruku umjetnika o kojoj ovdje promišljeno diskutiramo?
Mislim da će već biti dovoljno i to što će saznati da u jednom danu imaju dosta toga za propustiti pa će i posjet ovakvoj izložbi biti za njih jedan propušteni trenutak manje.( tekst i fotografije Gordan Ukić)

Izložba otvorena do 28.10.2015.

Ettore Perazzetta

Fotografska izložba

Postoji nešto fantastično u crno bijeloj fotografiji što osim magije koja se dobiva stvaranjem pozitiva u tamnoj komori dobivamo i samim promatranjem. Od samog početka fotografije do danas taj " štih" dobiven zrnom na filmu i kontrastom, daje čar koji se teško može dobiti s digitalnom opremom. Čak i veliki majstori, kao Sebastiao Salgado, muku muče sa digitalnim snimcima, dobivajući tu dubinu, tu atmosferu koja čini klasičnu fotografiju toliko neodoljivom. Taj komad prozirne plastike s razmazanom emulzijom punom srebra daje ono istinsko, a to je bezvremenost.

 

Upravo su to fotografije koje Ettore Perazzetta snima. Bezvremenske. Naravno, same fotografije ne bi bile dovoljno interesantne da se na njima ipak ne pokazuje život. I upravo tu Perazzetta pokazuje svoje znanje. Potajno, pomalo voajerski krade momente običnih ljudi. Jedna šetnja, ili jedna pauza sa cigaretom u ruci, čitanje, igra, slikanje ili jednostavno pisanje na mobitelu postaju glavna radnja fotografija. Rezanjem subjekata daje važnost radnji, a vještim prepoznavanjem svjetla na poziciji gdje snima hvata trenutak koji postaje bezvemenski. Bezvremenski u radnji , ali i u prostoru.

Prepoznajemo u Perazzettinim fotografijama utjecaj Henry Cartier Bressona, ali i staih talijanskih majstora Gianni Berengo-Gardina ili Ferdinanda Scianne. Vješto s "ukradenim" znanjem prezentira seriju fotografija nazvanu "Unutar razglednice" i s njima pokazuje obrnuto proporcionalnu sliku onoga što klasična razglednica pokazuje, tj. lokaciju, pejzaž ili odeđenu arhitekturu. Perazetta na njima pokazuje realan život, momenat osobe sa samim sobom, ili rad. Sve ono što prosječni turist zanemaruje, ili teško zamjećuje.

 

 

                                                                                   Đani Celija

Izložba otvorena do 28.10.2015.

Osijek

Fotografska izložba

 

Večeras 4.11.2015 u 19.00 sati otvorena je skupna izložba 38 autora iz Foto kluba Osijek koji su se predstavili sa 60 vrhunskih fotografija. Fotoklub Osijek, najprije prijatelj a onda i klub velike i bogate tradicije kroz koji su prošli mnogi majstori fotografije ima u svom fundusu vrijedna umjetnička ostvarenja koja zavrijeđuju vašu pažnju. Dođite, uvjerite se u to, uživajte dok otkrivate čari vrhunskih fotografija koje vam  predstavljaju neumorni članovi cvu Batane. Izložba ostaje otvorena do 20.11. 2015.  Pozivamo vas i na druženje sa članovima fotokluba iz Osjeka koje ćemo ugostiti u petak 6.11. u 19 sati u CVU Batani a u subotu i nedjelju će se organizirati fotografiranje veduta i urbane vizure grada Rovinja i okolice . Klik, save!

 

 

                                                                                Gordan Ukić

Fotografska izložba

O mladima najčešće razmišljamo kao o onima koji snažno i bučno doživljavaju i jednako tako izražavaju svoj doživljaj svijeta. Mladi vole brzinu, jurnjavu, zaglušujuću glazbu, izazove, velika društva ...

Ali jednako tako mladi vole i znaju promatrati, udubiti se, razmišljati, osjetiti tišinu oko sebe u tišini svoga srca. Žele i znaju pokazati kako vide svijet lišen buke i blještavila, svijet sveden na iskon i trajanje, zaustavljen u pojedinostima koje nas povezuju s korijenima, koje nas podsjećaju na ono što jesmo u prostoru na kojem smo ponikli. Ono  što nam zanavijek pripada utkano je u naše emocionalno i osjetilno iskustvo i postalo je naša mjera za razumijevanje svijeta oko sebe. To je naše stvarno naslijeđe, naša baština. Mladi na ovim fotografijama pokazuju kako se slike zavičaja i baštinski motivi prelamaju u njihovu srcu i njihovu oku... (Pročitaj više!)

Fotografije sa

otvorenja

izložbe

Mladi i baština

21.11.2015.

Izložba Hrvatskog fotosaveza

Mladi i baština
bottom of page