top of page

2017.

2016.

Photo art gallery Batana  - Rovinj

Mladen Bolkovac

Samostalna fotografska izložba ˝Nepali tea˝- autor Mladen Boljkovac

Autorska izložba

Fotografska izložba

Mladen Boljkovac: ˝Nepali tea˝

 

Čaj kao dio svakodnevice, kao neizbježni dio
kulture, čaj kao nezaobilazni doživljaj putnika.
Upravo sa čajem Mladen Boljkovac započinje
svoju priču o životu Nepala, točnije o životu po
ulicama Nepala. Izložbu čine kolor i crno bijele
fotografije iz svakodnevice života nepalaca. Trgovci,
prosci, umorni radnici, ulični zabavljači, školarci,
bezkućnici, turisti i putnici, svi su oni prisutni na
fotografijama koje Boljkovac snima po ulicama
bez nekog cilja.(više...)

 

 

                                                                              

 6.smotra rovinjske fotografije - ˝Voda˝

 Skupna izložba rovinjskih fotografa

6. Smotra

Fotografska izložba

 6.smotra - ¨Voda˝

U Centru vizualnih umjetnosti Batana u petak 29. siječnja otvorena je šesta izložba rovinjskih fotografa na temu «Voda». Pozivu organizatora  odazvala su se 32 autora sa 127 radova. Glavni selektor Ivica Nikolac, istaknuti foto umjetnik i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog foto saveza imao je puno posla u izboru najboljih fotografija.
Kako je istaknuo dr. Mladen Boljkovac, predsjednik Batane, ovo je prva ovogodišnja izložba u foto galeriji, čime je potvrđeno opredjeljenje kluba prema mladih zaljubljenicima u fotografiju i popularizaciji ove grane umjetnosti.( Više...)

 Fotopriča iz Rovinja

 Skupna fotografska izložba

Fotopriča 2015

Fotografska izložba

Povodom 25. godišnjice rada Instituta za fotografiju i vizualnu umjetnost ISFAV iz Padove, u suradnji sa rovinjskim CVU «Batana» i pod pokroviteljstvom Grada Rovinja, organizirano je i realizirano prvo izdanje natječaja «Fotopriča o Rovinju». Natjecatelji su se mogli ogledati u fotografiji i videu o Rovinju i tako ispričati priču o njegovim karakteristikama i načinu života njegovih stanovnika. Svatko je mogao sudjelovati i koristiti sva sredstva snimanja pa čak i mobilne telefone.(Više...)

 Foto priča iz Rovinja

Autorska izložba

Doma je najljepše

Fotografska izložba

Izložbu Silene Košara Doma je najljepše tvori preplet dviju cjelina fotografija u boji Ja putujem i Ti putuješ, koje su tehnološki i po autorskom pristupu vrlo slične, ali sadržajnoizrazito komplementarne te fotografija pod naslovom Doma je najljepše.
Ja putujem
Silenina dosadašnja iskustva pronalazimo u urbanziranim krajolicima, gdje toplina i bliskost s ljudima ne postoje, a stepeništa, tuneli, prometnice se tek naziru. U ovakvoj subjektivno ocrtanoj cjelini Silena putuje Evropom. Okolina joj priča o sebi, ali se istovremeno vješto izmiče stvarnosti.
Ti putuješ
U tom kontekstu Silena je uspješna u potrazi za sasvim običnim, svakodnevnim situacijama jednostavnih osoba, onih koje je inače teško izdvojiti iz mase. Iz lične nam perspektive govori o
njima, stavlja ih u prvi plan svog autorskog okvira.( Više...)

9. izdanje Rovinj Photodays - fotografska izložba

 Skupna fotografska izložba

Fotodays 2016

Fotografska izložba

˝Komprimirani svjetovi: fotografija na javnim mjestima˝

Zajednički projekt Photona, Centra za Suvremenu Fotografiju i Trieste Contemporanea

„Zipped Worlds/Komprimirani svjetovi“ je zajednički projekt Photona, Centra za Suvremenu Fotografiju i Trieste Contemporanea, kroz koji kustosi istražuju privatne i javne koncepte komunicirane suvremenom upotrebom fotografske slike. Izložba predstavlja izbor radova iz jednog većeg projekta koji uključuje 15 umjetnika iz raznih Europskih zemalja. Autori su Breda Beban, Dario Belić, Emma Ciceri, Fabrizio Giraldi, G.R.A.M., Borut Krajnc, Paula Muhr, Adrian Paci, Eva Petrič & Laurent Ziegler, Metka Zupanič.

Fotografija ulazi u javne prostore pomoću digitalnih medija i prihvaćanjem činjenice da se sve oko nas stalno snima. Fotografija je de facto najrasprostranjeniji vizualni medij u današnjem  svakodnevnom urbanom okruženju.

Iako svi imamo mobitele i digitalne kamere, mi paradoksalno inzistiramo na svojoj privatnosti dok istovremeno 'snimamo'  sve što vidimo. S jedne strane želimo ovjekovječiti fragmente svakodnevnice, dok s druge strane postoji sve veća inklinacija ka cenzuri i potpunoj kontroli nad tim istim fotografijama. Ti su trendovi, u biti, kontradiktorni i paradoksalni.

Ne dijele svi pozitivno mišljenje o postojećim procesima, ali ih smatraju slijedećim korakom kulturalnog privikavanja koje donosi digitalna kultura.  Digitalni – internetski javni prostor propituje više estetskih, formalnih i etičkih problema, od kojih su neki predstavljeni u projektu Zipped Worlds.

Kustosi: Guiliana Carbi i Dejan Sluga ( Preneseno sa www.photodays-rovinj.com)

Samostalna fotografska izložba ˝Vedute Cerkniškog jezera˝ - Oskar Dolenc

Autorska izložba

Oskar Dolenc vedute

Fotografska izložba

Oskar Karel Dolenc: ˝Vedute Cerkniškog jezera˝

Ciklus fotografija Vedute Cerkniškog jezera, Oskara Karela Dolenca (EFIAP) nastajao je četrdesetak godina, a za izložbu u CVU Batana odabrano je 49 digitalnih fotografija iz razdoblja od 2000. do 2008. godine kad je češće i sustavnije posjećivao ovo povremeno presušno jezero na južnom dijelu Cerkniškog polja, u jugozapadnoj Sloveniji, tokom svih godišnjih doba. Ovaj je izbor blage, umjerene, duboko proživljene ljepote svjedočanstvo izuzetnosti jednog prirodnog fenomena u vremenu opće destruktivnosti, pomanjkanja osjećaja i brige za naš planet.

Izuzetno bogatim vizualnim motivima Oskar Karel Dolenc je pristupio s različitih točaka sa staza uz jezero ili s okolnih brda (Slivnice i Javornika) te iz balona i helikoptera. Kao strastveni fotograf prirode − foto-lovac, fotografirao je i ptice. Autor ne improvizira, ne zanemaruje pravila vizualnog medija i ne pokušava impresionirati gledatelja fotografskom tehnikom, već mu uspijeva prikriti tragove prisustva umjetnika u prirodi.

Oskar Karel Dolenc ovim izborom motiva sabire iskustva stečena kroz dugu, plodnu i raznoliku fotografsku karijeru, značajnu i nezaobilaznu za slovensku fotografiju u pedagoškom, dokumentarnom, prirodoslovnom i umjetničkom smislu.

Samostalna fotografska izložba ˝Šuma˝ - autor Slavica Subotić

Autorska izložba

Slavica Subotic

Fotografska izložba

Slavica Subotić: ˝Šuma¨

Slavica Subotić rođena je u Zagrebu 1969. godine. Nakon završenog školovanja u Centru za kulturu i umjetnost u Zagrebu, godine 1989. upisuje Akademiju dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer televizije i filmskog snimanja, na kojoj diplomira 1994. godine. Javno izlaže od 1987. godine, kada počinje surađivati s plesnim grupama (Studio Mare), s muzičkim grupama na izradi omotnica i fotografskog materijala (grupe Haustor i E.T.), kao i s kazališnim kućama (ITD, Gavella, ZeKaeM). Ostvarila je suradnju s časopisima Svijet, Glorija, More, Banka, Vidi, Elle, Elle Decor te s reklamnim agencijama BBDO, Digitel, 2AM. Vanjska je suradnica časopisa Globus i produkcijske kompanije Lauderdale Productions Ltd. London. Stvorila je cikluse modne, portretne, plesne i dizajnerske fotografije. Godine 2001-2003. bila je urednica fotografije hrvatske redakcije časopisa Cosmopolitan. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Izlagala je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

Bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju

Aktualno 5- Intimno

Bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju

Aktualno 5 - ˝Intimno˝

Izložba „AKTUALNO“ biennalna je, žirirana, tematska izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju koja se održava od 2008. godine. Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout. ULUPUH-ovi fotografi, koji već niz godina kroz projekt AKTUALNO problematiziraju suvremene teme, za ovogodišnje, peto izdanje ovog projekta odabrali su temu INTIMNO. Bazirajući se na subjektivitetu i razotkrivajući posredno svoju osobnost, autori tu na neki način vizualno ispisuju svoj dnevnik i otkrivaju svoj autoportret, a samu temu problematiziraju iz nekoliko aspekata

Kao odnos prema samima sebi (obiteljski korijeni, identitet, sjećanja, skriveni strahovi, osobne traume...)

-           Kao odnos prema okolini (ljubav, mržnja, empatija, simpatija, ravnodušnost, razumijevanje, osama, otuđenost, pomoć drugima, odnos prema osobama narušenog mentalnog zdravlja, starijima i siromašnima; psihička stanja i transformacije ličnosti; otvorene i skrivene agresije)

-           Kao odnos prema intimi (medijsko i komercijalno banaliziranje intime, medijska manipulacija intimnoga, granica između intimnoga i javnoga)

 

Selekciju radova za izložbu ove su godine obavili, uz kustosicu Višnju Slavicu Gabout, fotografi Janko Belaj i Dag Oršić....Pročitaj više

Samostalna fotografska izložba ˝O njoj˝ autorica - Jelena Blagonić

Autorska izložba

Fotografska izložba

Jelena Blagonić: ˝O njoj˝

Jelena Blagović već dulji niz godina istražuje obiteljsku ostavštinu i propituje vlastita sjećanja. Stvara svoj arhiv, ne organizacijom na osnovu priznatih i unutar različitih institucija već provjerenih postupaka, već estetizacijom u mediju fotografije. Te su fotografije
rezultat dugotrajnog procesa, pregledavanja, razgovora, slučajnih nalaza, zbližavanja, i, kroz čitavo vrijeme, intimnog suočavanja.
Fotografska serija O Njoj, predstavljena na ovoj izložbi, treći je dio ciklusa nazvanog Nezaštićeni arhiv. Njome Jelena Blagović nastavlja intimni arhiv obiteljske i osobne povijesti
započet u serijama Obiteljsko srebro i Prije mene.(Pročitaj više...)

Fotografije sa

otvorenja

izložbe

˝O njoj˝

10.09.2016.

 

Ulica / La strada

Skupna fotografska izložba članova kluba Maribor iz Slovenije

Kolektivna fotografska izložba

FK Maribor -.Ulica / La strada

U petak 7.10.2916. u prostorijama galerije Centra vizualnih umjetnosti Batana otvorena je izložba ˝Ulica˝,kolektivna izložba fotografija članova foto kluba Maribor iz Slovenije.Izložbu su otvorili Mladen Boljkovac i Lavoslava Benčić koja je i autor postava izložbe. Izložbi je prisustovao i sadašnji predsjednik FK Maribor poznati portretni fotograf koji je u subotu za naše članove kluba i građane Rovinja uspješno organizirao radionicu portretne fotografije. Izložene crno bijele fotografije možete pogledati u galeriji do 30.10.2016.

Fotografije sa

otvorenja

izložbe ˝Ulica˝

07.10.2016.

 

Hrvatski fotosavez: ˝Mladi čuvari baštine¨

Izložba Hrvatskog fotosaveza

Hrvatski fotosavez

Mladi čuvari baštine

U subotu 5.11.2016 u galeriji Centra vizualnih umjetnosti Batana otvorena je fotografska izložba ˝Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2016˝. To je već 11. u nizu postava izložbe ove godine u galeriji a izložbu nam donosi Hrvatski fotosavez (HFS). Na otvorenju su prisustvovali gdja Zlata Medak pedagogica i voditeljica za mlade za fotografiju pri fotosavezu i g. Predrag Bosnar dugogodišnji tajnik Hrvastkog fotosaveza, naš suradnik od preko 20 godina. Izložbu je otvorio Mladen Boljkovac, predsjednik cvu Batana.

Fotografije sa

otvorenja

izložbe ˝Ulica˝

05.11.2016.

 

Foto 6 ˝Igra˝

Izložba mladih autora iz Hrvatske

Izložba mladih autora

Foto 6 ˝Igra˝

Po šesti put zaredom  Centar vizualnih umjetnosti ˝Batana˝organizirao je natječaj za fotografije mladih autora na temu ˝Igra˝. Natječaj je organiziran na nivou cijele Hrvatske na koji je pristiglo 108 fotografija od 36 autora. Na izložbi je postavljeno 58 fotografija i 4 kolekcije od 33 autora.

Izložbu u foto-galeriji «Batane 30. studenog otvorili su dr. Mladen Boljkovac i kustosica Lavoslava Benčić koja je napisala i predgovor za prateći katalog.

Fotografije sa

otvorenja

izložbe ˝Ulica˝

05.11.2016.

 

bottom of page